De wet van de remmende voorsprong

De voormalige gele reus Kodak vecht voor z’n leven. Nadat eerder diverse bedrijfsonderdelen en patenten in de uitverkoop waren gedaan, probeert het bedrijf nu uitstel van betaling te krijgen. Desondanks achten deskundigen de kans dat het op een faillissement uitdraait reëel.

Er wordt wel eens gezegd dat Kodak te laat op de digitale trein is gestapt, maar dat is onzin. De eerste echte digitale foto werd bij Kodak gemaakt. Ook de gangbare sensortechniek is een vinding van een Kodak-medewerker. Lang voordat de Nikon D- en Canon EOS-modellen het standaard gereedschap van de reportagefotograaf werden, bediende het oer-Amerikaanse bedrijf digitale pioniers met de DCS-serie.

Op veel fronten was Kodak er eerder bij dan voornaamste concurrent Fujifilm. Misschien heeft Kodak de democratisering van de digitale fotografie, iets waar het bedrijf in het filmtijdperk groot mee was geworden, zelfs wel te radicaal doorgezet. Bijvoorbeeld door digitale compactjes tegen commercieel onhoudbaar lage prijzen te verkopen. Bij Fujifilm sloeg men juist de omgekeerde weg in, en met succes. De topmodellen uit de X-serie verkopen ondanks de hoge prijzen als warme broodjes, en zijn bovendien goed voor prestige en publiciteit.

Persoonlijk heb ik warme herinneringen aan Kodak, ook al was ik in m’n analoge nadagen grotendeels op een ander filmmerk overgestapt. Misschien omdat ze de beste diafilm ter wereld – Kodachrome – maakten, en misschien ook een beetje omdat ik ooit de Kodak Portra Award in de wacht had gesleept. Kodak zou niet de eerste grote naam uit de analoge tijd zijn die de handdoek in de ring gooit – denk alleen maar aan Minolta en Agfa. En de wereld zal evenmin vergaan als Kodak verdwijnt. Maar toch zou het eeuwig zonde blijven. Over één ding lijkt iedereen het eens: met Kodak komt het nooit meer helemaal goed…

Lees ook:Kodak overweegt verkoop patenten
Lees ook:Kodak stapt uit de fotobusiness
Lees ook:Kodak verkoopt sensordivisie
Lees ook:Terug van weggeweest: Kodak Ektachrome
Lees ook:Fujifilm verhoogt analoge prijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.