Poll: analoog en/of digitaal?

M’n recente post over dat de analoge retrotrend eigenlijk onzin is, heeft een hoop losgemaakt. Waarbij in elk geval bleek dat analoog nog allesbehalve dood is. De een blijft – al is het maar incidenteel – analoog doorfotograferen omdat hij of zij dat mooier vindt. Terwijl anderen het zonde vinden dat ze hun analoge spullen niet, of alleen maar met grote beperkingen, voor digitale doeleinden kunnen gebruiken.

Vandaar weer eens een lezerspoll. Níet over de discussie of analoog wel of niet achterhaald is – ik had bewust de boel een beetje op scherp gezet. Het gaat puur over de vraag of er nog (veel) lezers zijn die analoog werken. In de reacties kun je een en ander desgewenst nader toelichten. Hiernaast de uitslag van de vorige lezerspoll.

Fotografeer je digitaal en/of analoog?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Komt analoog fotoblad in wording van de grond?
Lees ook:Hoe ‘analoog’ werkt een digitale Nikon Df?
Lees ook:Tip van de week: waarom de analoge trend onzin is
Lees ook:Analoog versus digitaal IV
Lees ook:14 redenen om weer analoog te fotograferen

3 reacties op “Poll: analoog en/of digitaal?

 1. Robbie Veldwijk

  Ik gebruik sinds kort beide, ik heb namelijk een oude camera gekocht en dat vind ik best wel leuk! Alleen is het wel een stuk lastiger en merk ik dat hem minder snel pak omdat het resultaat niet zo snel te zien is…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert

  Momenteel alleen digitaal. Maar als mijn financiën het in de toekomst toelaten, wil ik toch weer eens met analoog aan de slag.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Anita Kuylen

  Meestal digitaal, maar soms analoog:
  Natuurlijk is digitaal fotograferen ideaal. De technische kant heb ik sneller onder de knie gekregen op de fotografiecursus, dan dat ik het analoog had moeten leren. Je ziet immers meteen wat je fout doet. En dan de digitale doka, ideaal en leuk om zelf te sleutelen aan je beelden. Analoog had ik nooit geld uitgegeven aan een doka. Het digitale tijdperk heeft volgens mij voor vele de deur open gezet tot fotograferen. Kijk maar naar fotografieclubs die genoodzaakt zijn een ledenstop in te voeren.
  Maar desondanks deze voordelen ben ik een fan van Lomagrafie. Ik zie het als een ‘creatieve zijtak’ van de analoge fotografie.
  Onvoorspelbaarheid, lichtvlekken, contrasterende kleuren of juist zachte retrokleuren, vignettering en verrassende rare effecten.
  En analoog leer je om niet zo maar in het wilde weg te schieten, maar na te denken over je compositie, te beredeneren waarom en hoe je belicht. Misschien inderdaad een nadeel dat ze schandalig veel geld durven vragen voor zo’n plastic toy-camera

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.