‘Burgerjournalistiek’

Direct nadat een zwaarbewapende idioot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn willekeurige voorbijgangers doodschoot en daarna zichzelf – jammer dat zulke figuren niet met dat laatste beginnen -, begon het hengelen naar ooggetuigenverslagen. Diverse media, waaronder SBS 6, gooiden ook een balletje op naar door al dan niet toevallig aanwezigen gemaakte foto’s en video’s.

Mij persoonlijk bekruipt altijd de vraag in hoeverre de vrije nieuwsgaring daarmee gebaat is. Natuurlijk kan beeldmateriaal – óók van amateurs – de geschiedenis veranderen. Denk aan de foto’s van de oorlog in Vietnam, of van mishandelingen in de Abu Ghraib-gevangenis. Maar met foto’s van op heterdaad betrapte relschoppers of overvallers is de politie meer gebaat dan een zender als SBS 6. In een geval als dit, waar de dader al ‘gepakt is, lijkt sensatiezucht de voornaamste drijfveer. Maar dat is míjn mening, en wie ben ik..?

Lees ook:Fototentoonstelling over Vietnam
Lees ook:Met de buik het brood achterna
Lees ook:Politie niet meer ‘beste vriend’ van de persfotograaf
Lees ook:Twitter als ‘fotojournalistiek’
Lees ook:Fotowedstrijd Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.