Na Wuppie nu ook Weppie

De meeste digitale foto’s zijn in het zogenaamde jpeg-formaat. Terwijl een normale kleurenfoto van 10 megapixels een bestand van 30 megabyte oplevert, wordt dit in jpeg-formaat 4 megabyte of minder. Daardoor nemen jpeg-bestanden minder opslagruimte in beslag en zijn ze sneller te downloaden en te versturen. Nadeel is dat de gebruikte compressie altijd gepaard gaat met kwaliteitsverlies. Hoe kleiner het jpeg-bestand, des te slechter de kwaliteit.

De jpeg-standaard bestaat al een kleine 20 jaar, en in de tussentijd is er het nodige veranderd. De beoogde opvolgers (jpeg 2000, jpeg XR) kregen nooit echt een voet tussen de deur. Google probeert het nu opnieuw met WebP (spreek uit als ‘weppie’). Zoals de naam aangeeft, is dit formaat vooral bedoeld om webpagina’s en previews sneller op het scherm te toveren. De ‘besparing’ kan oplopen tot zo’n 75 procent.

Google heeft een conversieprogramma ontwikkeld om jpeg-bestanden naar het nieuwe formaat om te zetten, maar deze converter is vooralsnog uitsluitend beschikbaar voor Linux. Verder beschikken internetbrowsers nog niet over de benodigde plug-in. Gezien de ervaringen met eerdere jpeg-‘opvolgers’ kijk ik zelf nog even de kat uit de boom…

Lees ook:Kleinere fotobestanden zonder kwaliteitsverlies
Lees ook:Fotografische afko’s (3) – JPEG
Lees ook:Pil verslaat jpeg-formaat als beste Belgische uitvinding
Lees ook:Tip van de week: bestandsformaten
Lees ook:Tip van de week: jpeg of raw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.