De digitale revolutie (2)

Openbaar kunstbezit

Dat er meer dan ooit gefotografeerd wordt, heeft diverse redenen. Waaronder een heel banale: foto’s maken is praktisch gratis geworden. Natuurlijk: je bent geld kwijt aan hardware, zoals je camera en een geheugenkaart. Véél geld zelfs, als je wilt bijblijven. Maar zodra je die hardware eenmaal hebt, maakt het nauwelijks meer uit of je honderd foto’s per dag maakt of eentje per maand. Behalve dat je camera wat sneller slijt, misschien…

In het filmtijdperk lag dat heel anders. Toen kostte iedere druk op de knop geld, aan rolletjes, ontwikkelen en afdrukken. Ook voor mislukkingen betaalde je vaak de volle mep. In de serieopnamestand op de bonnefooi de ontspanknop ingedrukt houden tot je wijsvinger blauw zag, was er dus niet bij.

In tegenstelling tot analoge dia’s of negatieven zijn fotobestanden bovendien onbeperkt te kopiëren, zo vaak als je wilt en in principe zonder kwaliteitsverlies. Pas zodra je een foto print of laat afdrukken, moet je naar je portemonnee grijpen. Publicatie op het web kost – althans op het oog – weinig of niets. Heel leuk als je jouw ego een oppepper wilt geven met een mooie fotosite, of indien je anderen gelukkig wilt maken met een virtueel kopietje.

Maar aan de combinatie gratis en onbeperkt kopieerbaar kleeft een virtueel prijskaartje. Menigeen denkt dat digitale foto’s op het web openbaar kunstbezit zijn. Dikke kans dat jouw foto’s binnen de kortste keren elders opduiken, zonder betaling, zonder jouw toestemming en zonder jouw naam.

Mag dat zomaar? Nee: het copyright berust bij jou als maker. Maar in de praktijk is er heel moeilijk iets tegen te doen. Noch dure advocaten, noch rechtsklikbeveiligingen en besloten webalbums zijn een waterdichte remedie. En een watermerk over de volle breedte maakt je foto er niet mooier op. De volgende keer gaan we dieper in op je rechten en plichten als fotograaf.

Lees ook:Geld verdienen met je foto’s
Lees ook:Tip van de week: ga niet voor groen
Lees ook:De digitale revolutie (3)
Lees ook:Tip van de week: print-weetjes
Lees ook:Analoog versus digitaal IV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.