Fototip 1|500: pixels

Pixels: meer is niet per definitie beter

Chris Weston schreef eens een boekje met 500 tips digitale fotografie. Met dat boekje in de hand ga ik de lezers van dit blog elke middag een digitale fototip van de hand doen. Deels uit het boek, deels uit eigen praktijk. Verzamel ze alle 500 – en je weet heel wat meer. Als illustratie zal ik steeds een foto uit mijn eigen archief gebruiken. Oude, oudere, maar ook nieuwe. Altijd digitaal gemaakt, vanaf de Canon Powershot G6 tot en met de EOS 7D.

Vandaag allereerst: de pixelrace.

1 megapixel is 1 miljoen pixels, om eerst even vast te stellen. Die pixels bevinden zich op de sensor die in elke digitale camera zit. Hierop valt het licht en dat is de basis’berekening’ voor een beeld.

Voor een afdruk van 10 x 15 cm is in principe 1 Megapixel voldoende. Grotere afdrukken vergen meer pixels: 2 Megapixel voor 18 x 13cm, 3 megapixel voor 25 x 20 cm, 4 megapixel voor 40 x 30 cm en 5 megapixel voor 50 x 40 cm.

De meeste camera’s hebben intussen veel meer pixels. Maar het aantal pixels en de grootte van het scherm achterop de camera: daar gaat het uiteindelijk níet om. Waar het dan wel om gaat? De kwaliteit van de sensor, de kwaliteit van het objectief. En: de kwaliteit van de nabewerking. Want digitale fotografie zonder nabewerken: dat is uitgesloten.

Lees ook:Tip van de week: bestandsformaten
Lees ook:[Boek] Foto Pockets: de handleiding uitgelegd
Lees ook:Praktijkboekjes NIDF
Lees ook:Nieuw: Leica M9 Digitaal
Lees ook:Fotografische vragen en antwoorden – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.