Lightroom: importeren+naamgeving bestanden

We zetten vanaf vandaag de Lightroom-tips weer voort.

De organisatie van de harde schijf is in Lightroom te zien

Het meest voorkomend is het importeren van foto’s vanaf het kaartje uit de camera. Je dient, als het dialoogvenster dan is geopend, een aantal zaken in te stellen. Zoals de plek waar de foto’s naar toe moeten. En vervolgens: of er verder nog sprake moet zijn van enige ordening, bijvoorbeeld op datum. Slim is om gelijk een backup van alle te importeren foto’s te laten maken. Naar een externe harddisk bijvoorbeeld. Een harddisk kan namelijk gewoon stuk gaan!

Vervolgens zijn er vele mogelijkheden om de nieuwe foto’s gelijk een logischer naam te geven. Bijvoorbeeld je initialen, gevolgd door datum en volgnummer. Zo heet een foto van mij WL 20090420 112.xxx (CR2 voor Canon, NEF voor Nikon, DNG voor het eigen Adobe RAW formaat of nog anders, merkafhankelijk). Tenslotte kun je nog voorkomen dat Lightroom foto’s importeert die het al eerder heeft geïmporteerd.

Onderin het importscherm staan nog een aantal andere opties. Hier kun je namelijk een template aanmaken, waardoor je je foto’s automatisch al voorziet van een groot aantal (persoonlijke) gegevens. Dat template kun je opslaan en telkens weer gebruiken. Of je maakt meer templates aan voor verschillende situaties.

De mogelijkheid bestaat ook nog om foto’s uit een al bestaande catalogus te importeren. Nieuwe foto’s, maar ook eventueel al in de catalogus bestaande foto’s.

De volgende keer gaan we kijken wat er gebeurt als we foto’s hebben geïmporteerd. En wij ze dus kunnen terugvinden in de Library, de bibliotheek van Lightroom. Want in dat linkerpaneel kunnen we straks heel veel informatie over harde schijf en eventuele externe disks vinden. We vinden er informatie over de Catalog, de Folders en de Collections.

Lees ook:Lightroom: foto’s importeren (2)
Lees ook:Lightroom: importeren van beelden
Lees ook:[Lightroom] Eerst foto’s importeren
Lees ook:Cursus Lightroom bij Calumet: nuttig!
Lees ook:Updates voor Lightroom en Photoshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.