Lightroom: importeren van beelden

Eerst importeren, dan pas beelden zien. Lightroom werkt anders.

Voor je: het scherm van het zojuist geïnstalleerde Lightroom . No photo selected. Staat er dan in het midden van het beeld. Ook in de beide panelen links en rechts en in de filmstrip onderaan geen foto te zien. Nu zou je kunnen denken: linksboven, File, openen en de eerste foto kan ik in Lightroom gaan bewerken. Maar nee, zo werkt Lightroom dus niet.

Lightroom is een programma dat met zogenaamde metadata werkt. Met andere woorden: Lightroom legt een lijntje naar een bestand (foto) op een harde schijf (in de PC, extern, CD of DVD) en doet verder voorlopig helemaal niets.

Recept

Maar ik ga toch een foto bewerken, hoor ik je denken? Ja zeker, maar Lightroom komt voorlopig nog niet daadwerkelijk in actie. Dat gebeurt pas als we een foto gaan exporteren: naar de harde schijf, naar Slideshow, naar een printer of naar een webpagina. Alle wijzigingen die we voor die tijd aanbrengen – kleurtemperatuur, belichting, scherpte, of sepia, zwart-wit, vignettering: het maakt niet uit wat – plakt Lightroom eigenlijk als een soort recept aan die foto. Tot het uitvoeren daarvan komt het pas bij het exporteren.

We kunnen dus geen foto openen, we moeten een foto importeren. Meestal doen we dat met meerdere tegelijk, een heel kaartje met foto’s misschien wel. Het logisch organiseren van de mappen met foto’s moeten we zelf doen (zie vorige nummer), Lightroom maakt van de geselecteerde beelden een catalogus. En houdt zich netjes aan de gemaakte indeling: uit zichzelf zal Lightroom nooit een bestand verplaatsen of zelfs verwijderen. Wel als je daarvoor toestemming geeft, uiteraard. Het buiten Lightroom om dus verwijderen of verplaatsen van beelden is onverstandig: ze blijven dan namelijk wel gewoon in de catalogus staan, maar als je er iets mee wilt kan Lightroom ze niet meer vinden!

Lees ook:Lightroom: importeren+naamgeving bestanden
Lees ook:[Lightroom] Eerst foto’s importeren
Lees ook:Fotografische afko’s (2) – XMP
Lees ook:[Lightroom] Vijf toegankelijke onderdelen
Lees ook:Tip van de week: waar laat ik m’n foto’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.