Dichterbij haast altijd beter

Dichterbij: beter

Bij elke foto zou je je moeten afvragen: kan ik niet nog een stap naar voren doen? In de meeste gevallen is het antwoord ja en het resultaat een betere foto. Doen dus, die stap naar voren.

De meeste hobbyfotografen werken met een zoomlens. Diep in mijn hart vind ik dat jammer en ook onnodig. Vaste lenzen zijn beter, lichtsterker en prikkelen de gebruiker tot het maken van bewuste keuze qua standpunt. Ik zeg het zo vaak: al mijn reportages worden gemaakt met een vaste 24 mm f/1.4 objectief op mijn camera’s. Voor speciale gelegenheden heb ik verder een 12-24mm en een 70-200mm bij me, in Zuid-Afrika ook nog een 100-400mm. Maar 80% wordt heus gemaakt met de 24 mm. En als ik een stad in ga en geen gelegenheid heb veel mee te nemen is het de 24 mm die standaard op de camera zit.

Deze foto, begin januari 2009 gemaakt, werd met de 70-200 mm gemaakt. De enige manier hier om ‘dichtbij’ te komen. De volle 200 mm werd benut om het besneeuwde schaap in beeld te brengen.

Canon 30D met EF70-200 mm f/4L IS USM op 200 mm,  1/250s op f/5, ISO 200.

Lees ook:Fotovragen? Vakantiebeurs!
Lees ook:Dichterbij: altijd beter
Lees ook:Tip 39|500: De ‘vaste’ lens
Lees ook:Dromerige blik … onverwachts vastleggen
Lees ook:Tip 5|500 Vertraging – rekening mee houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.