Zorg voor ‘verhoudingen’

Mensen zorgen hier voor de verhoudingen.

Een foto is altijd een uitsnede van de werkelijkheid. De omgeving van de foto zie je wel in werkelijkheid, maar niet op de 2D foto. Het fotograferen van voorwerpen of ruimten levert het gevaar op dat je de verhoudingen uit het oog verliest. Letterlijk. Is dat gebouw groot of klein? Hoe groot dan?

Dat ‘visuele probleem’ los je op door een referentie in je beeld op te nemen. Een herfstblaadje naast een paddenstoel. Een balpen naast een schriftje. Of zoals hier: mensen in een kerk. De foto zonder mensen laat onvoldoende de kolossale hoogte van dit prachtige gebouw zien.

Canon 30D met EF24mm, 1/20s met f/1.4 (volle lensopening!) Lichtmeten met de ramen enigszins uit beeld. Die belichting vastzetten (AEL of * op meeste camera’s) en terug naar het gewenste beeld – een manier om lekker snel te minnen, onder te belichten dus.

Lees ook:Loire 23: de verhouding telt
Lees ook:Loire 18: De verhoudingen tellen
Lees ook:Scherpte… op de juiste plek
Lees ook:Reportagefoto 25: de Slag bij Waterloo met polarfilter
Lees ook:Sneeuwfoto’s: PLUSSEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.