Museon: BBC Wildlife-tentoonstelling geopend

Erkenning voor Jan Vermeer

Vrijdagavond 27 november beleefde ik een aangename avond in het Museon in Den Haag, ter gelegenheid van de opening van de Wildlife Photographer tentoonstelling. Na enkele toespraakjes – door mensen die vooral ook graag zichzelf horen – konden de genodigden ook de tentoonstelling bezoeken. En die was weer heel fraai. Gaan dus!

The Wildlife Photographer of the Year Competition heeft dit jaar voor de 26e maal plaatsgevonden. De wedstrijd wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. Dit jaar ontving de organisatie een record aantal inzendingen van meer dan 43.135 foto’s van deelnemers uit 94 landen. Slechts twee Nederlanders wisten zich te profileren in de competitie. Jan Vermeer uit Apeldoorn – die ook een inleiding hield bij de opening – en Miles Kenzo Kooren uit Utrecht hebben een eervolle vermelding verkregen, een buitengewone prestatie. Hun inzendingen ‘Puffin in the snow’ en ‘Intimate death’ maken deel uit van de 95 gekozen foto’s voor de jaarlijkse tentoonstelling.

Jan Vermeer’s foto van de papegaaiduiker maakte deel uit van de categorie Animal Portraits. Zijn genomineerde foto is gemaakt aan het Varanger Fjord in Noorwegen waar jaarlijks duizenden zeevogels neerstrijken om te gaan broeden. Vermeer, tijdens zijn presentatie: ‘Ik keek uit over de zee en zag de vogels aan komen vliegen. Er zijn gouden momenten in je leven die je nooit vergeet en dit is er een van.’

Miles Kenzo Kooren’s foto ‘Intimate death’ kreeg een eervolle vermelding in de categorie 11-14 jaar. Hij zwom in een lagune in Lambir Hills National Park, Sarawak, Borneo, toen er plotseling een kleine slang uit een boom op het zand viel. Het dier veroberde een gekko. Plat op de grond heeft Miles de maaltijd gefotografeerd.

Wildlife Photographer of the Year

José Luis Rodriquez uit Spanje werd onderscheiden als ‘Wildlife Photographer of the Year 2009’ voor zijn foto ‘The storybook wolf’, genomen in Spanje. De foto is gemaakt met een infrarood trap. Een techniek die ook al eerder leidde tot deze prestigieuze prijs. Geen gelukkige ontwikkeling: een fotograaf dient m.i. zelf de foto te maken en hier krijgt het toeval wel heel veel ruimte. Geen bezwaar tegen deze foto’s, maar wel als prijswinnaar van de belangrijkste prijs!

Lees ook:BBC tentoonstelling in aantocht
Lees ook:En de Nature Photographer of the Year is…
Lees ook:Nederlandse natuurfotograaf in de prijzen
Lees ook:Belg Frederik Buyckx winnaar Sony World Photography Awards
Lees ook:Iraanse fotojournalist wint SWPA 2016

Eén reactie op “Museon: BBC Wildlife-tentoonstelling geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.