Uiterste standen objectief vermijden

Kerkje aan de rand van het Lac du Der | Frankrijk

Elk objectief heeft uiterste standen in het diafragma: de grootste en de kleinste opening. Als op een objectief staat: 1:3.5-5.6 betekent dat: de grootste opening bij een bepaalde brandpuntsafstand. Hier 3.5 bij de kortste brandpuntsafstand en 5.6 bij de langste. Daarnaast is er de kleinste opening: f/16, f/22 of zelfs wel f/29 of nog meer.

Mijn algemene advies is: probeer die kleinste en grootste openingen te vermijden bij het fotograferen. Als het moet moet het, maar anders: liever niet. De reden: een objectief functioneert beter in het middengebied. Meer scherpte rondom, minder lichtafval, minder vertekening.Deze foto, op 21 november jl. gemaakt aan het Lac du Der in Frankrijk, is gemaakt met de 100-400mm van Canon op een EOS 7D met 1/500s op f/8 bij ISO400. De foto is in RAW gemaakt en in Lightroom 2.6 ‘ontwikkeld’.

Lees ook:Vermijd de uiterste f/ standen
Lees ook:Scherptediepe: belangrijk instrument
Lees ook:Tip van de week: lichtsterkte
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 20/25
Lees ook:Tip van de week: optisch of softwarematig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.