[Boek] Digitale fotografie zwart wit

© Elja Trum

Elja Trum schreef een boek over de digitale zwart wit fotografie. Het gaat over techniek en praktijk van het fotograferen en het bewerken in Photoshop.

Over zwart-witfotografie is al heel wat geschreven. In het verdere verleden, maar ook wel recenter. Met de komst van de digitale fotografie leek de belangstelling voor het ‘ouderwetse zwart-wit’ wat te verdwijnen, al is er altijd een harde kern gebleven die fan blijft van de zwart-wit fotografie. Maar intussen kunnen ook veel digitale camera’s direct zwart-wit schieten en is er veel software waarmee je elk beeld kunt omzetten in zwart-wit.

Elja Trum waagt zich aan een nieuw boek over zwart-wit fotografie, met daarin ook aandacht voor het omzetten in zwart-wit met Photoshop en Lightroom, inclusief een voorstel voor een workflow in zwart-wit.

De eerste hoofdstukken behandelen de basiskennis die voor elke vorm van fotografie geldt. Waarin de tip om de zwart-wit beelden in kleur te maken best een bijzondere is in een boek over zwart-witfotografie. Maar gelijk heeft hij, al is een in zwart-wit gemaakt beeld in RAW weer geen enkel probleem om achter op de camera alvast een indruk te krijgen van het resultaat in zwart-wit. Immers, een RAW-foto is zo weer ‘terug gezet’ in kleur, waarna je alsnog de betere route via de juiste software kunt nemen.

De titel (in kleur) ‘Digitale fotografie zwart-wit’ dekt de lading uitstekend. Het onderschrift ‘Techniek en praktijk van het fotograferen en bewerken in Photoshop suggereert dat je in Photoshop ook kunt fotograferen. Maar los van dit stukje onzorgvuldig taalgebruik is het boek van Elja Trum een prima leidraad voor de fotograaf die zijn digitale beelden wil transformeren naar indrukwekkend zwart-wit. Met Photoshop, Lightroom of een van de vele plug-ins die voor beide pakketten verkrijgbaar zijn.

Titel: Digitale fotografie zwart-wit

Auteur: Elja Trum

Paperback / 128 blz.

Pearson Education Uitgeverij

ISBN-13: 9789043018326

Prijs: € 19,95

Lees ook:Photofacts bestaat tien jaar
Lees ook:Nieuwe editie handboek zwart-witfotografie
Lees ook:Zwart-wit: tijdloos mooi
Lees ook:Lijnen en zwart-wit
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka

0 reacties op “[Boek] Digitale fotografie zwart wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.