Het kader bepaalt

Strak in het kader om 'de omvang' te versterken.

Wat hebben veel fotografen toch voortdurend de neiging een onderwerp volledig in beeld te nemen. Die boom moet er per se helemaal op. Dat portret, met ruimte rondom. De kerktoren mag geen millimeter van zijn spits missen.

Onzin natuurlijk. Lekker strak kaderen. Afsnijden. Dat vormt ook een onderdeel van je ‘beeldtaal’. Neem deze enorme man, gefotografeerd bij een wielerwedstrijd. Ik heb hem zo strak in het kader gezet – dit is de volledige opname – dat het lijkt alsof hij er eigenlijk niet in past. Dat maakt hem nog groter! Het lukte in de fractie van een seconde nog wel om hem uit het midden te houden: dat kijkt plezieriger. Hij kijkt ook het beeld uit: daar heb ik geen probleem mee, in tegendeel eigenlijk! In Lightroom is de foto omgezet naar zwart-wit: dat versterkt de vormen hier.

Canon met 70-200mm op 150mm, 1/320s met f/5.6 op ISO100

Lees ook:Panoramaformaat: creatief gebruikt
Lees ook:Scherp of niet scherp – IV
Lees ook:Ricoh CX1: van 28 – 200 mm
Lees ook:Tip 4|500 Ontspanner heeft meerdere functies
Lees ook:‘Flitsende’ beweging

Eén reactie op “Het kader bepaalt

  1. Mark Daams

    Interessante gedachte, “afsnijden”. Ik heb zelf ook vaak het idee dat alles er op moet staan maar ik denk dat je gelijk hebt dat dit helemaal niet nodig is. Ga ik in gedachte houden in de toekomst.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.