Portretrecht: er kan meer dan je denkt

Foto Consumentengids: geen inbreuk op portretrecht

Mag je iemand op straat fotograferen of niet, of geldt er zoiets als een portretrecht? Recent is daarover een interessante uitspraak gedaan in een zaak tussen Hollandse Hoogte (foto stockbureau) en een particulier, die gefotografeerd was en zichzelf in de Consumentengids tegen kwam. Het gerechtshof te Amsterdam heeft in hoger beroep het vonnis van de rechtbank van vorig jaar juni omtrent een stockfoto bekrachtigd en Hollandse Hoogte in het gelijk gesteld. Volgens de rechter heeft Fotobureau Hollandse Hoogte (HH) geen inbreuk gemaakt op het portretrecht van de hardlopende vrouw. Daarom heeft de vrouw ook geen recht op schadevergoeding door publicatie van de foto.

De foto van fotograaf Paul van RIel toont een vrouw, joggend achter een kinderwagen. Zij heeft een hoofdtelefoon op. De foto is geplaatst in de Consumentengids bij een artikel over mp3-spelers. Volgens de rechter in eerste instantie was er sprake van een onschuldige foto die op geen enkele wijze compromitterend of aanstootgevend is. Bovendien is de vrouw geen bekende Nederlander, model of sporter van wie het portret commercieel geëxploiteerd kan worden. ‘Het recht op privacy is niet zodanig geschonden dat het recht op openbaarmaking van de foto daarvoor moet wijken,’ aldus de rechter in het kort geding vorig jaar.

De vrouw ging in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Maar dat concludeert onder andere: ‘De foto waar het in dit geding omgaat is neutraal’.

Kortom: dit soort onschuldige foto’s kan dus gewoon gebruikt worden voor redactionele doeleinden.

Directeur Louis Zaal van HH is verheugd over de uitspraak in het hoger beroep, omdat volgens hem de openbare ruimte toegankelijk blijft voor iedere fotograaf. ‘We hebben miljoenen foto’s in onze database. Stel je voor dat iedere foto met iemand die geen toestemming heeft gegeven voor publicatie, niet meer openbaar gemaakt zou kunnen worden.’

Dit is geen heel erg actueel nieuws, maar het leek mij toch goed het nog maar eens te herhalen.

Lees ook:HH neemt volgende week besluit over Jans
Lees ook:Nikon verhoogt prijs D800 en D4 in UK
Lees ook:Oudgediende Yashica belooft ‘nog nooit vertoonde camera’
Lees ook:Paal en perk aan portretrecht
Lees ook:Tip van de week: een camera voor moeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.