Kleurtemperatuur: zelf instellen!

AWB: dat werkt hier niet!

AWB staat voor Automatische WitBalans. Met andere woorden: de camera ‘beoordeelt’ de kleurtemperatuur  en stelt deze geheel naar eigen inzicht in. Dat klinkt comfortabel en gemakkelijk, maar dat is het niet. Althans niet altijd.

Alle digitale camera’s kennen een instelling voor de witbalans, de kleurtemperatuur, die uitgedrukt wordt in graden Kelvin. Daglicht is ergens rond de 5000 – 5200 graden Kelvin. Door de camera op bewolkt of gloeilamp te zetten maak je een foto warmer of kouder, in graden Kelvin. Maak maar eens een foto in de stand gloeilamp buiten!

De mensen die in RAW fotograferen letten meestal niet zo erg op de stand van de kleurtemperatuur. Immers, dankzij het RAW-formaat is de kleurtemperatuur achteraf, op de computer, eenvoudig te veranderen. Alsof je de foto opnieuw maakt!

Fotografeer je echter in JPG, dan heeft het erg veel zin om op locatie direct te kiezen voor de juiste instelling van de kleurtemperatuur. In de stand AWB zal de camera het soms goed, maar net zo vaak ook niet goed doen. En dan achteraf de juiste kleuren instellen: dat valt niet mee of is zelfs onmogelijk! Dus op bewolkt als het bewolkt is, en op TL als je onder TL-verlichting fotografeert!

Lees ook:Kleurtemperatuur: zelf instellen!
Lees ook:Fotografische afko’s (4) – K / Kelvin
Lees ook:Loire 21: kleurtemperatuur instellen!
Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!
Lees ook:Grijskaart | witkaart

2 reacties op “Kleurtemperatuur: zelf instellen!

 1. Bram

  Bedankt,

  Dat verklaard ook waarom ik zoveel moeite heb met het instellen van het juiste kleurcontrast met foto’s achteraf,

  ik werk altijd met .jpg :-(

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  In raw-formaat heb je achteraf helemaal de vrije keus, Bram, dus in twijfelgevallen… Bovendien is het instellen van de witbalans bij een raw-bestand non-destructief: je kunt altijd zonder schade aan het beeld weer een andere kleurweergave kiezen.

  Misschien ook handig – want Willem is inmiddels ‘met pensioen’: http://fotografie.blog.nl/tip-van-de-week/2010/09/23/tip-van-de-week-witbalans

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.