Loire 9: contrasten overbruggen

Contrasten overbruggen: histogram belangrijk!

Op een zonnige dag heb je al snel te maken met stevige contrasten. Als ik voor een motorreportage in Moto73 op pad ben heb ik meestal maar een dag of drie om alles ‘te schieten’, weer of geen weer en zon of geen zon. Dat betekent de hele dag doorwerken, al adviseer ik in mijn workshops altijd om de tijd tussen 11:00 en 15:00 uur fotografisch te mijden. Nood breekt wet, maar heb vooral geen meelij met me.

Hier is zo’n situatie. Soort openluchtmuseum. De Loire staat ook voor heerlijke wijn, dus dit beeld paste daar goed bij. Ik ga onder het dak staan, maar daar is het donker. De boerderij er tegenover is prachtig, dus die moet er goed belicht op: daar stem ik mijn belichting op af, ietsje overbelicht om dichtbij voldoende tekening over te houden. Met Lightroom haal ik de donkerste partijen wat op: op het histogram heb ik gezien dat dit mogelijk is. Het eindresultaat is een perfect belichte foto. En die rechtste ‘stempel’: dat is geen toeval, maar deze sluit het beeld hier mooi af.

EF24mm f/1.4 op 1/100s met f/5 op ISO 100.

Lees ook:Loire 6: Onderwijs langs de Loire
Lees ook:AD lezersfoto
Lees ook:Tip van de week: meer fut in je foto’s
Lees ook:Photoshop Elements elementair – 1
Lees ook:Meer? Liever minder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.