Kleurverschillen

De juiste witbalans zorgt hier voor de warme sfeer.

Een foto op het beeldscherm kan ernstig afwijken van het uiteindelijke resultaat in print (via de fotozaak of de eigen printer). Dat kan verschillende oorzaken hebben.
Eén van de oorzaken is de modus waarin de camera staat als het gaat om de kleurruimte. Twee kleurruimten zijn op veel camera’s mogelijk: AdobeRGB of sRGB. Ontegenzeggelijk is AdobeRGB de grotere, dus eigenlijk te verkiezen kleurruimte. In elk geval voor drukwerk is deze kleurruimte nodig. Maar: de afdrukcentrales werken allemaal met de – kleinere – kleurruimte sRGB. Het is dus zaak om je foto’s in die kleinere kleurruimte naar de fotozaak te brengen of up te loaden. Want een AdobeRGB foto zal anders worden ‘vertaald’ naar sRGB en dat levert doorgaans niet het gewenste resultaat op.
Een andere oorzaak kan zijn dat het gebruikte beeldscherm de kleuren onjuist weergeeft. Of de monitor veel te donker of juist te licht is ingesteld. Je denkt een goed foto op te sturen, maar de printjes zijn om te huilen… Dan is beeldschermcallibratie nodig. Hierover een volgende keer meer.

Lees ook:Tip van de week: kleurruimte
Lees ook:Na achteraf scherpstellen ook achteraf zoomen
Lees ook:Tip van de week: bestandsformaat, kleurruimte en kleurdiepte
Lees ook:Foto’s printen – 4
Lees ook:Tip van de week: van zwart-wit naar kleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.