Hernia: de pijn wordt zichtbaar

Geen foto, maar een scan.

Hernia. Het is vooral pijnlijk, in elk geval hinderlijk, maar met moderne technieken ook erg zichtbaar. En dat vind ik dan eigenlijk wel weer leuk. Want zonder hernia had ik nu zo’n mooie scan van mijn onderste wervels niet.
Foto’s en scans die een ziekenhuis maakt zijn kennelijk het eigendom van de patiënt. (Met mijn foto’s is dat niet zo: die zijn en blijven altijd mijn eigendom, al kan ik het totale gebruiksrecht wel verkopen.) En dus kun je ook een CD van het ziekenhuis kopen (EUR 10) met daarop jouw foto’s. In mijn geval de MRI-scans uit 2001, en de röntgenfoto’s en MRI-scans van deze maand.

Op deze scan is de hernia het beste te zien. Daar waar een wervel wordt omgeven door een lichtere plek treedt de tussenwervelschijf ook naar buiten en raakt daar een zenuw: dat veroorzaakt de pijn – en in erge gevallen zelfs uitval van functies (bij mij gelukkig niet). Het is op de plek één regel boven de letters HFS: daar recht naar rechts. Daaronder (ter hoogte van de Beeldnr.: 10) zit de hernia van acht jaar terug. Die zich uit zichzelf weer netjes heeft terug getrokken. Ik verwacht dat de huidige rakker dat ook weer gaat doen, overigens. Een kwestie van tijd…
Op de CD-ROM een hele reeks foto’s en een speciale viewer om de beelden zichtbaar te maken. Van één van die beelden heb ik met Faststone Capture een screenshot gemaakt.
Je zult ergens in de 19e eeuw maar een hernia hebben gehad!

Intussen gaat het gelukkig weer helemaal goed. Dank bij voorbaat voor deze belangstelling…

Lees ook:Nieuwe scanner van Canon
Lees ook:Foto’s aanslag Koninginnedag
Lees ook:Tip van de week: van analoog naar digitaal
Lees ook:De foto – de herinnering
Lees ook:Fotografie en vormgeving

Eén reactie op “Hernia: de pijn wordt zichtbaar

  1. Maria de Bonk

    Uw hernia wordt ook wel ‘hernia nuclei pulposi’ genoemd. De hernia komt voort uit een beschadiging van een tussenwervelschijf. Als de tussenwervelschijf beschadigt, scheurt of veroudert raakt kan de zachte inhoud naar buiten komen. Dit is wat bij u is gebeurt en wat de pijn veroorzaakt. Gelukkig heeft u geen last van verlammingsverschijnselen! U kunt meer informatie vinden op onze website: https://www.kpr.nl/klachten/hernia/.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.