Geschiedenis digitale fotografie

Sony Mavica uit 2000

Als we nu zien wat we met digitale fotografie doen en kunnen, kunnen we ons amper voorstellen ‘hoe jong’ de digitale fotografie eigenlijk is. Zullen we eens terug kijken?

In 1964 (45 jaar geleden) gebruikt de NASA computers voor het omzetten van analoge signalen van onbemande maanvluchten. Tien jaar later ontwikkelt Kodak de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). Twee groene, een rood en een blauw element. Dit systeem is tot op de dag van vandaag in gebruik!

De eerste digitale camera verschijnt in 1981: de Sony Mavica. Eigenlijk zijn het geen foto’s, maar still-videobeelden. Het jaar erop komt de Disc digitale camera van Kodak.

In 1988 wordt de JPG beeldcompressie ontwikkeld, tot nu toe de standaard voor het comprimeren van (beeld)bestanden. Er gaan gegevens verloren, maar niet veel als jet het tot één keer beperkt. In 1990 komt Photoshop met de eerste versie van Photoshop.

In 1991 (pas 18 jaar geleden!) ontstaat het WWW. Internet bestond al wel, maar alleen voor tekst. In datzelfde jaar komt Kodak met de eerste professionele digitale camera, de DCS-100. Wel een flink prijskaartje: 25.000 euro! In 1992 past Inez van Lamsweerde digitale beeldbewerking toe vanuit een artistiek oogpunt (‘Vital Statistics’).

Sandiks introduceert in 1994 de CompactFlah geheugenkaart. In 1998 doet Sony weer van zich spreken met de Mavica FD-71, een camera met diskette. Intussen verchijnt ook de memorystick.

In 1991 introduceert Nikon de D1 en in 2000 zien we de eerste telefoons met ingebouwde camera. En nu zijn we aangekomen bij het moment dat de spiegelreflexcamera ook videobeelden in HD-kwaliteit kan opnemen.

Wat wordt de volgende stap?

Lees ook:Gelooft Kodak écht nog in analoog?
Lees ook:Canon toont camera van de toekomst
Lees ook:Terug van weggeweest: Kodak Ektachrome
Lees ook:Kodak stapt uit de fotobusiness
Lees ook:De wet van de remmende voorsprong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.