Wielrennen fotograferen

Fotograferen van wielrennen: instellingen camera belangrijk!

Langs het parcours van menige wielerwedstrijd zie je fotografen aan het werk. Beroeps, maar ook vele liefhebbers. Wielrennen fotograferen is een vak apart: vraag maar aan Cor Vos, onze bekendste en wereldberoemde specialist op dit gebied. (Neem eens een kijkje op zijn website.)

Voor mij dit weekend geen Milaan – San Remo, maar de Ronde van Huijbergen. Ook leuk. Alleen al tijdens de rit van de dames (anderhalf uur) schoot ik zo’n 300 beelden. Normaal altijd in RAW fotograferend koos ik hier voor jpg. Witbalans op zon – want die scheen. Autofocus op continu: de camera blijft dan scherp stellen tot op het moment van afdrukken. Het grote voordeel van jpg is de snelheid waarmee je dan serieopnamen kunt maken. Met de camera als mitrailleur vuurde ik er op los. Steeds op zoek naar een leuk standpunt, zoals hier: liggend op de grond achter een paar balen stro.

Ik had drie lenzen bij me. De 70 – 200 f/4 USM IS L van Canon, de 24 mm f/1.4 en de hier gebruikte 50 mm f/1.4 USM. ISO 160 voor net wat meer sluitersnelheid, de camera komt in P uit op 1/800 met f/6.3. En dat lijkt me helemaal in orde.
Deze opname heeft een aardige opbouw, vind ik. Drie rensters in beeld (oneven aantallen haast altijd mooier dan even aantallen!), diagonale lijnen, evenwicht.

Lees ook:Tip 31|500: Sneller, snelst…
Lees ook:Reportagefoto 16: wielrennen
Lees ook:Standpunt bepaalt ‘aanzicht’
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 21/25
Lees ook:Fotografeer op… OOGhoogte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.