World Press Photo…. gaat wel…

WPPhoto: mmmmmmwah... gaat wel

Enige tijd geleden legde ik u de vraag voor: wat vindt u van de World Press Photo? Er waren vier antwoorden mogelijk.
De meerderheid antwoordde met: Mmmmmwah… gaat wel. Geen overtuigende winnaar dus. Een kleine minderheid zei de foto – man met revolver in een huis, dat door de kredietcrisis was ontruimd – dit een geweldige foto en een terechte winnaar te vinden. Net zoveel inzenders lieten weten ‘het helemaal niets’ te vinden en veel betere foto’s te hebben gezien.
Dank voor jullie reacties!

Lees ook:Uitslag poll: slechte en goede camera’s
Lees ook:World Press Photo 2008: zwart-wit!
Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:Tip van de week: het heerlijk avondje
Lees ook:Koopje van de week of blast from the past?

7 reacties op “World Press Photo…. gaat wel…

 1. Ruben

  Ik vind hem nog steeds heel spannend. Hij wordt ronduit spectaculair als je het verhaal erachter kent.

  Ik ben fan.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Laros

  Ha ha, ja dat kan. Ik twijfel. Maar spannend is de foto zeker: heel erg spannend zelfs. Alleen verwacht je er een ander verhaal achter!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ruben

  Dat maakt hem juist zo bijzonder. Als dit ergens in Zimbabwe was, dan zou ik het niet zo speciaal vinden.

  Het feit dat het in de VS is, maakt hem apart. Of ben ik nu te veel op de Westerse wereld gericht?

  Blijkbaar heeft de sub prime crisis zó hard toegeslagen dat politie met getrokken pistool in leegstaande huizen moet sluipen. Verdedigt men het huis? Zitten er junks in? Is hij simpelweg voorzichtig? Wat doet in hemelsnaam die fotograaf daar?

  Er speelt zich een boek af in mijn hoofd bij de foto en dat is precies wat ik wil zien bij een world press photo. Iets spannends, iets wat tot de verbeelding spreekt en dat alles met tegen de achtergrond wellicht het belangrijkste nieuws uit 2008 (en 09): de crisis.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marc

   In de VS trekt de politie vaak een pistool. Heb je wel eens naar de amerikaanse wegmisbruikers gekeken? Als je ze auto aanhouden is dat meestal ook met getrokken pistool. Het geeft meer de waanzin in dat land weer …

     /   Beantwoorden  / 
 4. Ruben

  De kritiek in het artikel eerder gepost zie ik maar ten dele en dan eigenlijk alleen over het zwart-wit. Dat is een goed punt voor een press photo: eigenlijk zou dat niet moeten.

  Multi-interpretabel: ja, dat is hij. Maar niet minder dan de soldaat die vorig jaar even uitrust.
  Wellicht lag het aan mij, maar ik zag vrijwel direct dat dit de VS is. Dat hij door een verlaten huis loopt, was mij ook snel duidelijk. Dat er blijkbaar iets dreigt, of mogelijk kan dreigen, zie je aan het pistool.

  Men moet niet vergeten dat de crisis begonnen is door de sub prime mortgages die werden verstrekt: mensen die (risico technisch gezien) geen recht hadden op een hypotheek, kregen ze toch doordat de tussenpersonen de fees op wilde strijken. Dat gaat goed zolang de markten goed gaan, maar als dat instort is Bos ineens populair.

  Wat gebeurt er als een individu ‘default’ (niet meer betaalt)? Het onderpand wordt afgepakt. Wat blijft er over? Een leeg huis.

  Voor mij vat dit precies het begin van de crisis samen. Je ziet een direct gevolg van wat er fout is gegaan. Voor mij een volstrekt logische gedachtegang, maar dat valt wellicht te danken (of wijten?) aan mijn achtergrond.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.