Fotojournalist: hoe leuk is dat?

© Werry Crone, Trouw. Minister Middelkoop

Het lijkt een prachtig beroep: fotojournalist. En degenen die het beroep uitoefenen zullen ook doorgaans aangeven dat het een schitterend beroep is. Maar als je werkzaam bent in de Haagse politiek, dan heb ik toch wel eens mijn twijfels. Op onmogelijke tijden werken, met z’n allen op een kluitje voor die ene plaat, voorlichters en de Rijksvoorlichtingsdienst die je allerlei standpunten verbieden, de enorme onderlinge concurrentie, de uiterst geringe betaling voor zelfs goede beelden, de praktische onmogelijkheid om projecten met een langere termijn te realiseren…

 

Nee, dan Souza. Die mag in het Witte Huis met Obama fotograferen wat hij wil. Zonder het gehijg van voorlichters in zijn nek….

Los van de fotojournalisten: hoe leuk is het eigenlijk om minister te zijn die in de Tweede Kamer een emmer kritiek over zich heen krijgt?

Lees ook:Officieel portret Obama gepresenteerd
Lees ook:Pete Souza: daar is-ie weer
Lees ook:Obama en Souza: gouden combinatie
Lees ook:Kerstmis bij Obama [© Pete Souza]
Lees ook:Nog meer Witte Huis foto’s – op Flickr

6 reacties op “Fotojournalist: hoe leuk is dat?

 1. Marc

  Wat ik in dit soort situaties (als op de foto bij het artikel) vaak storend vind, is dat het echte publiek vaak tegen de ruggen van 5 fotografen staat aan te kijken (niet alleen bij politici maar bij andere evenementen). Daar kunnen de fotojournalisten soms ook wat meer rekening mee houden ..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem Laros

   Marc,
   Ik begrijp jouw opmerking volledig. Maar bedenk ook dat de dames en heren fotojournalisten hun boterham staan te verdienen. Hetgeen in dit vak toch al niet mee valt. Dus opzij gaan betekent misschien ‘de’ plaat missen en dus niks verkopen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Angel Mulder

  Goede vraag… hoe leuk is het nog? Niet alleen als politiek fotograaf, maar ook in het werk dat ik doe als entertainment fotograaf is het een drama langs de rode loper. Tegenwoordig wordt die niet alleen druk bevolkt door fotograferen, maar schieten er ook met regelmaat “fans” met mobieltjes tussen de fotografen door. En als jij dan je werk probeert te doen, is het echt niet fijn als iemand net naast zich zijn arm uitstrekt om alles met een mobieltje vast te leggen.
  @Marc: Bij veel evenementen zoals concerten mogen fotografen alleen de eerste 3 nummers fotograferen, dus bezoekers hebben daar verder weing last van. Bij voorstellingen mogen we alleen naar voren bij het slotapplaus. Wij doen ook maar ons werk…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem Laros

   Ja, Angel, ‘de terreur’van mobieltjes en klikklakjes. Je daarin onderscheiden wordt steeds moeilijker. Maar laten we niet alleen klagen. We hebben een mooi vak en kwaliteit stijgt altijd boven de massa uit. Als ook de opdrachtgevers dat maar (blijven / gaan) zien.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Ilse

  Het is een prachtig vak fotojournalistiek, alleen een maartje.
  Waarom zo weinig vrouwen? Laatst was ik zelf ter plekke bij de Rampoefing in Blijdorp bij het nieuwe metro station en telde maar twee vrouwen een voor de Telegraaf en de andere vrouw fotografeerde voor een van de medewerkende instanties van de rampoefening en ik zelf voor De Havenloods.

  Groet, Ilse

    /   Beantwoorden  / 
 4. Raymond Harper

  Goeie vraag, Ilse! Het blijft natuurlijk een hard en soms gevaarlijk vak, zoals maar weer eens bleek bij die helikoptercrash. Maar of dit de enige verklaring is? Ik betwijfel het. Ik zal kijken of ik een keer wat meer aandacht aan dit topic kan besteden!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.