Experimenteren… met externe flitser

Voldoende scherpte dankzij korte licht

Een externe flitser op je (spiegelreflex)camera biedt diverse voordelen. Allereerst is de hoeveelheid licht van zo’n flitser altijd hoger dan van het eventueel ingebouwde flitsertje. Dat heeft altijd een zeer beperkt bereik: enkele meters hooguit. Verder zit de lichtbron te dicht bij het centrum van het objectief: dat veroorzaakt bij portretten – zelfs met inflitsen – heel gemakkelijk rode ogen. Dat is in de software natuurlijk te corrigeren, maar dat betekent weer extra werk…

De externe flitser is dus krachtiger en veelzijdiger. Helemaal prettig is het als de kop van de flitser kan draaien: naar links en rechts, recht vooruit en omhoog. De betere flitser zal ook ‘luisteren’ naar de camera: hij is dedicated. Dat wil zeggen: als je een groothoeklens op de camera plaatst, dan zal de flitser automatisch ook een bredere lichtflits geven.

Het is leuk om met een flitser te experimenteren. Op deze foto gebruikte ik een hele langzame sluitertijd (1/13s) met een 24 mm lens. Ik flitste, met de flitser op -1. Bij het maken van de foto bewoog ik de camera iets, bewust. Toch is er nog voldoende scherpte over: dat komt omdat ik onderbelichte op de achtergrond en de flits maar héél kort duurde. Alleen dat korte moment zie je terug op de foto, met behoud van de kleuren van het toneellicht.

Lees ook:Tip 30|500: Wie de flitsschoen past…
Lees ook:Tip 13|500: Ingebouwde flitser meestal te zwak
Lees ook:Flitsen met beleid – IV
Lees ook:Tip 12|500 Flitsen… of niet?
Lees ook:Canon 40D: nieuwe firmware

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.