Stofje? Geen paniek!

Stofje op sensor: geen paniek!

Digitale spiegelreflexcamera’s zijn gevoelig voor stofjes op de sensor. Deze krijgen een kans tijdens het wisselen van objectief. Op de foto zie je een voorbeeld van zo’n stofje: de donkere vlek tussen de bomen.

Voor sommige mensen is dat de reden om een ultra-grote zoomlens te kopen: 18 – 300 mm. Met het idee: dan hoef ik eigenlijk nooit meer van lens te wisselen. Mijn advies: niet doen. Koop een goede lens en een blaasbalgje. Eén zonder kwastje, maar wel een die een flinke ‘straal lucht’ kan voortbrengen als je er in knijpt. Daarmee blaas je 99 van de 100 stofjes weg. Voor de hardnekkige stofjes is de aanschaf van een speciaal apparaatje of van speciale (!) wattenstokjes te overwegen. Steeds meer camera’s hebben een trillende sensor: dat scheelt ook al.

Houd je camera tijdens het verwisselen van een objectief altijd met de opening naar beneden. Dan kan er sowieso al geen vuil in dwarrelen. Verwissel niet in een vliegende storm of in een stoffige omgeving van lens.

En dan nu dit vuiltje op de foto. Geen punt: in Lightroom heb ik dat in twee seconden verwijderd.

Na het schoonblazen kun je even een ‘proeffoto’ maken in een blauwe lucht, of – beeldvullend – van een wit vel papier. Zet dat je diafragma vast op de hoogste waarde: f/22 bijvoorbeeld. Dan zie je de vuiltjes het best. Op een wit vel papier zal de autofocus het niet doen: zet die dan even op MF (manual focus).

Fotograferen is soms hard werken!

Lees ook:Stof in beeld
Lees ook:Tips voor betere fotografie | 12/25
Lees ook:Tip van de week: vrij zicht
Lees ook:Tip van de week: een dagje naar het strand
Lees ook:Tip van de week: wind en regen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.