World Press Photo: Balance

World Press Photo: Balance

‘Balance’ is het thema waarmee twaalf jonge fotojournalisten afkomstig uit de hele wereld dit jaar op pad gingen. Ze deden dat op verzoek van World Press Photo, dat talenten al jaren met opdrachten en lessen stimuleert. De resultaten werden besproken tijdens de Joop Swart Masterclass en zijn afgedrukt in een met zorg vormgegeven boekje.

Fotojournalisten houden meer van onevenwichtige situaties, zou men denken, omdat die meer nieuwswaarde hebben. De jonge fotografen lieten zich echter niet door het ogenschijnlijk saaie thema in slaap sussen en kwamen vrijwel allemaal met indrukwekkende fotografische interpretaties naar Amsterdam terug. Van kleurrijke straatfoto’s uit de Verenigde Staten tot confronterende zwartwit foto’s uit Kaboel en Tibet. Van balans bij mensen (tweelingen in Burundi) tot balans bij onderwerpen (dorpsleven in Duitsland). De variëteit onder de inzendingen is groot, maar alle fotoseries laten zich scharen onder de noemer ‘veelbelovend’.

Er is hoop voor de internationale fotojournalistiek, ook voor het Nederlandse deel. Tot de genodigden behoorde Peter van Agtmael, documentair fotograaf. Hij bracht de ‘chaotische balans van de mensheid’ in beeld en hoefde daarvoor alleen maar naar zijn persoonlijke leven te kijken.

Balance, twaalf fotografen, uitgave World Press Photo, ISBN 9789080369856, € 15,-.

Lees ook:World Press Photo jaarboek nu verkrijgbaar
Lees ook:Nieuwe website World Press Photo
Lees ook:World Press Photo trekt recordaantal bezoekers in Amsterdam
Lees ook:World Press Photo Contest 2013 begonnen
Lees ook:World Press Photo strenger inzake Photoshoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.