Fotografie in Drenthe (1844 – 1910): een lezing

Over de geschiedenis van fotografie in Drenthe is nog weinig bekend. Wat zijn de oudste foto’s? Zijn ze zeldzaam? Door wie en voor wie werden ze gemaakt? Hoe ontwikkelde de nieuwe beroepsgroep van fotografen zich? Historicus Mark Goslinga is sinds enige jaren bezig met het onderzoek naar deze geschiedenis. Op zondagmiddag 18 januari geeft hij in het Drents Archief een inleiding op de vroege geschiedenis van de fotografie in Drenthe aan de hand van zo’n 130 foto’s die op groot scherm worden getoond.

Goslinga gaat onder meer in op de verschijningsvormen van fotografie, zoals de daguerreotypie, de ambrotypie, de stereofoto, de carte de visite en de kabinetsfoto. Voor zover bekend kwam een eerste – rondreizende – fotograaf langs in Drenthe in 1844. Vanaf circa 1860 vestigden fotografen zich in de provincie, in eerste instantie alleen in Meppel en Assen. Wie waren deze fotografen en wat is er bekend over hun werk?

Fotografie geeft geen objectief beeld van de werkelijkheid. Goslinga laat zien dat bepaalde fotografen zoals Herwig, probeerden een zo romantisch en ouderwets mogelijk beeld te geven van Drenthe. Tekens van de moderne tijd, zoals telegraafpalen, auto’s en fabrieken pasten niet in dat beeld.

De lezing is van 15.00 tot 17.00 uur in het Drents Archief in Assen. De entree bedraagt vier euro. Vanwege de beperkte ruimte in de zaal is het raadzaam te reserveren via tel. 0592-313523.

Lees ook:Nationaal Archief digitaliseert beelden
Lees ook:Nationaal Archief verwerft foto’s Alexandrine Tinne
Lees ook:Blikvangers gaan de straat op
Lees ook:Loire 6: Onderwijs langs de Loire
Lees ook:Gratis online cursus ‘Fotoliegen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.