Kinderjury kiest Beste krantenfoto

Beste krantenfoto in 2008, volgens kinderjury.

De overwinning van Obama, treinbotsingen, Olympische zeges, en dieren, heel veel dieren. De Nederlandse dagbladen hebben weer hun mooiste foto’s van het afgelopen jaar ingestuurd. Op zaterdag 10 januari 2009 organiseerde  Stichting Krant in de Klas in samenwerking met het ANP de Krantenfoto Kinderjury 2008. Een jury van 24 basisschoolleerlingen uit het hele land kwam bijeen om de Beste Krantenfoto 2008 te kiezen. De winnende foto (stoeiende tijgers, Thailand) van het internationale fotopersbureau EPA werd gemaakt door Olivier Matthys.

De Krantenfoto Kinderjury is de enige onafhankelijke en langstlopende verkiezing van de beste krantenfoto door een kinderjury. Bij dit evenement zijn alle Nederlandse dagbladen vertegenwoordigd. Stichting Krant in de Klas organiseert deze 24ste editie wederom in samenwerking met het ANP.
Doel van de Krantenfoto Kinderjury is om scholieren het belang van nieuwsfoto’s bij te brengen en ze bewust te maken van de keuzes die ten grondslag liggen aan de publicatie van nieuwsfoto’s. De juryleden kiezen dus niet alleen welk plaatje zij het mooist vinden, maar moeten ook de nieuwswaarde van de foto’s beoordelen.

De dagbladen laten zien dat zij veel waarde hechten aan de mening van kinderen door hun beste foto’s aan een kinderjury voor te leggen. Anders dan bij fotowedstrijden waarbij fotografen eigen werk insturen, zijn het bij deze verkiezing de beeldredacties van de landelijke en regionale dagbladen die de selectie hebben ingestuurd. Stichting Krant in de Klas heeft de uiteindelijke selectie van 80 nieuwsfoto’s verzameld in vijf categorieën: Internationaal, Nationaal, Regionaal, Sport en Vrij.
De Kinderjury bestaat uit 24 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 12 van basisscholen uit het hele land. Hun docenten konden de nieuwsgierigste leerling van de klas opgeven als jurylid. Per provincie zijn twee leerlingen gekozen.

Lees ook:Klein beloont ‘fysieke’ klanten met ‘Afhaalvoordeel’
Lees ook:Zilveren Camera en Canon samen verder
Lees ook:I will not be shamed
Lees ook:CameraNU.nl sponsort Het Flevo-landschap
Lees ook:Zilveren Camera nominaties bekend

2 reacties op “Kinderjury kiest Beste krantenfoto

 1. rempedaal

  “Doel van de Krantenfoto Kinderjury is om scholieren het belang van nieuwsfoto’s bij te brengen en ze bewust te maken van de keuzes die ten grondslag liggen aan de publicatie van nieuwsfoto’s. De juryleden kiezen dus niet alleen welk plaatje zij het mooist vinden, maar moeten ook de nieuwswaarde van de foto’s beoordelen.”

  Dit is duidelijk misgegaan: Het is foute boel daar in dat ‘opvangcentrum’. De Metro heeft er vandaag ook nog een artikel aan gewijd. Ziehier het officiele onderzoeksrapport naar deze instelling waar dieren worden gedrogeerd, illegaal verhandeld en in te kleine ruimtes worden opgesloten:
  http://www.careforthewild.com/projects.asp?detail=true&I_ID=580&mypage=Reports

  Hier ook nog een linkje van National Geographic: http://news.nationalgeogr(…)20-tiger-temple.html

  En het persbericht van CWI: http://www.careforthewild(…)lease%2020-06-08.pdf

  Opzich vind ik het niet erg dat deze foto een prijs heeft gewonnen, het is immers een mooie foto, en de kinderen vonden hem mooi, en dat is ok. Wat ik wel erg vind is dat de berichtgeving erover niet goed is: de meeste kranten, internetsites en journaals hebben het over een opvangcentrum voor weestijgers en doen alsof het hier helemaal ok is. En dat terwijl ze juist de kans hadden om door het bekend worden van zo’n foto, dit soort leed aan de kaak te stellen. De grote schuldige, naast de foute monikken, is het ANP, die de prijs organiseert en het originele persbericht heeft verspreid waarin foutieve informatie staat.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Laros

  Heel goed, we moeten kritisch blijven. Dank voor deze noodzakelijke, goede aanvulling. Er vanuit gaande dat het is zoals je schrijft, ben ik het honderd procent met je eens. Misschien leg ik dit het ANP wel eens voor…

  Willem Laros

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.