Foam en Fotomuseum Den Haag populair

Richard Avedon: zelfportret

Het gaat eigenlijk best goed met het bezoek aan de Nederlandse fotomusea, als we kijken naar de bezoekcijfers van het afgelopen jaar. Neem Foa, het Fotografiemuseum Amsterdam. Daar kwamen in 2008 maar liefst 127.000 bezoekers over de vloer, tegen 117.000 in het jaar ervoor.

Mijn favoriet, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, telde in 2008 52.000 bezoekers, een lichte stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Fotomuseum in Den Haag verwelkomde 61.500 bezoekers, een forse stijging vergeleken met 2007. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de tentoonstelling van Erwin Olaf, die nog tot 18 januari hier te zien is.

Richard Avendon in Foam

Foam begint het nieuwe jaar met de tentoonstelling ‘Richard Avedon – Photographs 1946 – 2004’. Dit retrospectief wordt wereldwijd slechts op zes plekken getoond, onder meer in Milaan, Parijs en Berlijn. De tentoonstelling in Foam is de laatste mogelijkheid om dit overzicht in Europa te zien. Hierna reist de tentoonstelling alleen nog door naar het San Francisco Museum of Modern Art. De tentoonstelling, die het volledige museum zal beslaan is in Foam te zien van 13 februari t/m 13 mei 2009. Het retrospectief omvat meer dan 200 werken: van Avedon’s eerste foto’s, gemaakt in Italië in 1946, tot zijn laatste portretten, gemaakt kort voor zijn dood in 2004. Het is de eerste keer dat een dergelijk overzicht van zijn oeuvre in Nederland te zien is. Verder staan er voor 2008 onder andere tentoonstellingen van Massimo Vitali, Guy Tilim, Charlotte Dumas, Sanne Sannes en Alexander Rodchenko op het programma. Daarnaast zal Foam ook weer diverse lezingen, film- en discussieavonden, tentoonstellingen op locatie en bijzondere educatieve programma’s presenteren.

Lees ook:Recordaantal bezoekers Richard Avedon
Lees ook:Opnieuw druk jaar voor Foam
Lees ook:2016 nieuw recordjaar voor Foam
Lees ook:Nederlands Fotomuseum trekt ruim 80.000 bezoekers
Lees ook:Foam trok in 2017 zo’n 210.000 bezoekers

3 reacties op “Foam en Fotomuseum Den Haag populair

 1. Ruben

  Vanmiddag in het Foam fotomuseum geweest. Hing een collectie van Helen Levitt: New York in de jaren 40 (en in de jaren 60). Erg, erg mooi. Geweldig oog voor details en sfeer.
  Wat wil je, met Cartier-Bresson als mentor.

  De hoofdexpositie aan de andere kant was matig. Portretten van donkere mensen in Afrika die veelal met hun hoofd (expres) in de schaduw stonden. Mensen om me heen zagen er panters in of vonden het op een andere manier speciaal: ik vond 75% van de foto’s onderbelicht en weinig bijzonder. Een mens wordt op een foto echt interessant door de uitdrukking op zijn gezicht, neem je dat weg, dan blijft er weinig over. Smaken verschillen blijkbaar.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem Laros

  Ja, Ruben, dan is Amsterdam wel ver weg vanuit Roosendaal, mijn woonplaats. Levitt zou ik ook best willen zien. Gelukkig is het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam dichterbij.
  Opmerkelijk dat jij de andere expositie zo matig vond. Het heeft zeker met smaak te maken, want ik moet toch aannemen dat Foam de kwaliteit wel degelijk in de gaten houdt. Driekwart onderbelicht en weinig bijzonder: dat is niet mis!
  Het kijken naar tentoonstellingen versterkt trouwens je eigen fotografie. Het inspireert, je leert er van ‘kijken’, onderscheiden, componeren. Dus blijf vooral gaan! En wissel het eens af met een schilderijententoonstelling en kijk naar de overeenkomsten in compositorische aanpak. Erg interessant.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ruben

  Foam: puur omdat je zwart, arm en je hoofd in de schaduw hebt, wil niet zeggen dat je een onderwerp voor een interessante foto bent. Dat was eigenlijk mijn grote minpunt bij die voorstelling. Een portret van twee zwarte mannen (zonder hun hoofd in de schaduw), spannend afgesneden vond ik weer wél een goede foto.
  De rest was meer bijzonder onderwerp ipv bijzondere foto.
  Voor de rest is Foam wel een geweldig museum, voor een heel schappelijke prijs; vooral omdat ik nog als student naar binnen mocht.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.