Reactie (en advies) Karen Voshol

Even een aanvulling op jouw blog Willem. Creatief bezig zijn met fotografie betekent in mijn ogen ook spelen met de witbalans.
Een onervaren fotograaf heeft geen idee van Kelvin en alles wat daarmee samenhangt. Overigens, zelfs een ervaren fotograaf kan zich daar ook erg in vergissen, zeker bij ‘moeilijk’ licht.
Mijn advies is dan ook, fotografeer altijd in RAW, als je camera die mogelijkheid heeft. Zo niet, experimenteer dan met de witbalans. Fotografeer één situatie met steeds een andere WB en kijk achteraf welke WB het mooiste effect oplevert. Noteer bij iedere foto welke WB je gebruikt. Overigens is die ook terug te vinden in de exif gegevens van je foto. Die exif gegevens zijn terug te vinden als je met de rechtermuisknop (voor pc gebruikers) op de foto klikt en dan naar info gaat. Op mijn powerbook heb ik het touchpad ingericht als rechtermuisknop, en iedere mac-gebruiker heeft zijn of haar eigen methode. Gebruik die mogelijkheid om terug te zien hoe je de beste foto ooit hebt gemaakt en door middel van je exif gegevens zal je steeds meer in staat zijn nog betere foto’s te maken.

Karen, dat ben ik helemaal met je eens. RAW heeft de voorkeur, en anders: proberen. Overigens houd ik staande dat de witbalans instellen ook zin heeft in RAW. Het nabewerken kost dan minder tijd en…. je blijft scherp! Ik kijk ook altijd na elke foto nog even de ISO instelling na… Hoe vaak gebeurt het anders niet dat je buiten in de zon met 400 ISO loopt te fotograferen? Zonde!

Dank je wel, Karen!

Lees ook:Tip van de week: leren van je fouten
Lees ook:Flickr en Facebook ‘strippen’ foto’s
Lees ook:Tip 33| Witbalans: altijd instellen!
Lees ook:Fotografische afko’s (1) – EXIF
Lees ook:Tip van de week: meer info met EXIF

Eén reactie op “Reactie (en advies) Karen Voshol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.