Dichterbij: altijd beter

Canon G6 | 1/80s | f/3.2 | ISO 50

Veel foto’s worden te gemakkelijk van een te grote afstand gemaakt. We zien iets, we trekken aan de zoomlens om het dichterbij te halen, knip: dat was het. Maar dat is natuurlijk geen fotograferen…

De fotograaf gaat anders te werk. Hij – of zij natuurlijk – kijkt: naar het onderwerp, naar het licht en bepaalt vervolgens zijn standpunt. De allereerste en allerbelangrijkste vraag die je altijd zou moeten stellen is: wordt de foto beter als ik een stap naar voren doe? Het antwoord is niet verbijsterend na deze inleiding: ja, het wordt een betere foto als ik dichterbij het onderwerp ga. Naar vóóóóren: nuttig in het voetbal, maar ook in de fotografie.

Bijgaande straatmuzikant, enkele dagen geleden gefotografeerd op een pleintje in Maastricht, zat heel muzikaal zijn omgeving te vermaken. Met stem, drums en tal van andere instrumenten.  In een grote boog stonden mensen er omheen. Een enkeling ging even naar voren om wat geld in een doosje te werpen. Ik liep voorzichtig naar voren, zette de Canon G6 op een mini-statiefje en nam enkele foto’s. Mensen lachten, veilig in de kring. Maar voor een leuke foto moet je je af en toe even buiten de veilige massa begeven…

Lees ook:Dichterbij haast altijd beter
Lees ook:Dichtbij… haast altijd beter
Lees ook:Alles helemaal? Maak keuze!
Lees ook:Nikon D7100 zet anti-aliasfilter overboord
Lees ook:Focus: gratis test zoomlenzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.