Verboden te fotograferen?

Mozart: verboden te fotograferen

Op diverse plaatsen worden we geconfronteerd met bordjes als Verboden te fotograferen. Voor vakantiegangers vervelend, maar voor een fotograaf – op vakantie – ronduit irritant. Zeker als je ziet dat overal mensen met hun telefoon ‘stiekem’ een foto staan te nemen en jij je spiegelreflex ongebruikt om je nek moet laten hangen. Als je die tenminste mee mocht nemen: zelfs dat is lang niet altijd het geval.

Het Mozart-huis in Salzburg. Wolfgang Amadeus Mozart, het muzikale wonderkind, hier in zijn geboortekamer. Met een vreselijke lamp erboven. Zo vreselijk, dat je er wel een foto van MOET nemen. Maar neem, fotograferen verboden. De camera mag wel mee. Alle zalen worden bewaakt door een museumwacht.

Ik schat tijd en diafragma in. De lichtsterke 24 mm f/1.4 lens kan dit soort situaties heel goed aan. 1/30s met f/2.8: dat moet wel lukken. Als de wacht even wordt afgeleid door een vragende bezoeker knip ik een paar keer. Zonder te kijken, ‘uit de heup’.

Later, buiten het museum, zie ik dat ik goed heb gegokt. Mozart in zijn bedje. Te erg om naar te kijken, maar juist dat wel in beeld. Met dank aan de vragende bezoeker…

Lees ook:Verboden te fotograferen ?!
Lees ook:Leer beter fotograferen in Diergaarde Blijdorp
Lees ook:Scherptediepe: belangrijk instrument
Lees ook:Tip 18|500 Belichting: maak juiste keuze instelling
Lees ook:Lenzenweetjes: bokeh

2 reacties op “Verboden te fotograferen?

  1. Layla

    Mooie foto! En inderdaad een vrrreselijke lamp! :)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Willem Laros

    De bedoeling van de lamp is onduidelijk. De kleur is afschuwelijk en iets dat zeker in die tijd niet bestond. Met de automatische witbalans werd het niets: gelukkig maakte ik de foto in RAW, waardoor achteraf correctie mogelijk was.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.