Frame by Frame: fotojournalistiek in Afghanistan

Voor (foto)journalisten is het werken er het afgelopen decennium niet makkelijker op geworden. In landen als Syrië zitten ze vaak letterlijk klem tussen de strijdende partijen, terwijl in andere landen – denk aan Turkije – hun bewegingsvrijheid steeds verder wordt ingeperkt.

Over het bestaan van fotojournalisten in het inmiddels wat in de publiciteit weggezakte Afghanistan gaat de documentaire Frame by Frame. Onder de ultraorthodoxe Taliban was het nemen van foto’s een misdrijf. Na de val van het regime leek er in één klap meer persvrijheid te ontstaan, maar nu de buitenlandse strijdkrachten en waarnemers huiswaarts keren, moeten de fotojournalisten het zelf zien te rooien in een fascinerende maar ook vaak rondweg vijandige omgeving.

Frame by Frame van Alexandria Bombach en Mo Scarpelli bevat behalve interviews en uiteraard foto’s ook nooit eerder vertoond archiefmateriaal dat met gevaar voor eigen leven tijdens het Talibantijdperk was geschoten. De documentaire is te zien op het Movies that Matter Festival, van 18 t/m 26 maart in Den Haag. Kijk op de Frame by Frame-website voor meer informatie en de trailer.

Lees ook:Groothoek: onmisbaar objectief
Lees ook:NVF start onderzoek naar positie fotojournalisten
Lees ook:Salgado in stilstaand en bewegend beeld
Lees ook:Nieuwe fotowedstrijd voor professionele fotografen
Lees ook:Modefotograaf Lindbergh in Close Up

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.