Het effect van wel of geen anti-aliasfilter

Bij DPReview hebben ze getest wat het effect is van het weglaten van het anti-alias- of low-pass-filter op de Nikon D7100. Ze deden dit door de beeldkwaliteit op pixelniveau (100%) te vergelijken met die van de D5200, die eveneens over een 24-megapixelsensor maar dan mét filter beschikt. De uitkomst was dat de verschillen sóms duidelijk zichtbaar waren, maar alleen met goede objectieven op de optimale diafragma’s. Aan de andere kant had men ook geen last van negatieve bijverschijnselen van het ontbrekende filter, zoals het gevreesde moiré-effect.

Tot ongeveer dezelfde conclusies kwam ik bij m’n eigen test van de Pentax K-5 IIs voor Focus, alweer een tijdje terug. Waarbij moet worden opgemerkt dat de winkelprijs van de K-5 IIs intussen bijna anderhalf keer zo hoog ligt als die van de ‘gewone’ K-5 II (met filter). De K-5 II is namelijk flink in prijs gezakt en de IIs nauwelijks, wat vermoedelijk ligt aan een bescheiden aanbod tegenover een grote vraag. Daardoor betaal je voor dat beetje extra (potentiële) beeldkwaliteit wel een flinke prijs.

Lees ook:Summer sale bij Impossible
Lees ook:Focus: op de valreep
Lees ook:CameraMagazine vernieuwd
Lees ook:Pentax-full-frame-teaser geüpdatet
Lees ook:Sigma lens licht in prijs gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.