Tip van de week: LUT’s

Tot de nieuwe mogelijkheden van Luminar 2018 behoren de zogenaamde Lookup Tables of LUT’s. In de filmwereld zijn zulke LUT’s meer ingeburgerd dan in het fotografische jargon, maar in wezen is het niet zo heel ingewikkeld. Elke digitale kleurenfoto bestaat zoals bekend uit drie hoofdkleuren: R(ood), G(roen) en B(lauw). En elke pixel heeft een bepaalde waarde op een schaal van 0 (diepzwart) tot 255 (spierwit) voor ieder van die drie kleuren. LUT Mapping wil zeggen dat elke RGB-waarde van de oorspronkelijke foto volgens een bepaald stramien, vastgelegd in zo’n Lookup Table, wordt omgezet naar een nieuwe waarde.

Wat je daarmee kunt..? Met zo’n LUT kun je bijvoorbeeld heel simpel een oude filmemulsie met een specifieke kleurweergave nabootsen. In Luminar 2018 vind je deze optie bij de Filters (Add Filters) onder Professional > LUT Mapping. De knop Choose LUT  tovert een aantal reeds geïnstalleerde LUT’s tevoorschijn, met vaak nogal gezochte namen en dito effecten (al zijn de Sepia- en Tritone-LUT net zo sober en mooi als ze klinken). Gelukkig heb je verschillende regelaars tot je beschikking om het effect bij te sturen.

Je kunt ook aparte LUT Packs, gratis of betaald, installeren. Als je die apart downloadt (wellicht gaat het wat simpeler wanneer je ze direct vanuit Luminar binnenhaalt, maar ik heb ze gedownload van de website), werkt het allemaal wat omslachtiger dan met een setje extra Presets, die zich gewoon permanent in het menu nestelen. Je kunt de map met LUT’s het beste van je downloadmap verplaatsen naar een makkelijk te vinden/onthouden plaats (anders ben je straks de kLUTs kwijt Vervolgens kies je Choose LUT / Load Custom LUT File en kies je de gewenste LUT uit de betreffende map. De bestanden zijn herkenbaar aan de extensie .cube. Hier kozen we voor Cool_Winter_1 met wat extra Contrast en Saturation (verzadiging) plus een iets verlaagde Amount (hoeveelheid) om het wit niet te laten uitbleken.

Niet wat je zoekt? Klik dan onder LUT Mapping op Reset en probeer een andere optie uit. In de rebound werd het voor de nostalgische foto helemaal bovenaan de LUT Sepia uit de standaardset, met de Amount op 75 en daardoor nog een heel klein beetje kleur.

Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2
Lees ook:Tip van de week: eigen Presets met Luminar 2018
Lees ook:Tip van de week: Luminar onder de loep II
Lees ook:Luminar 2018 in de voorverkoop
Lees ook:Tip van de week: maatwerk met Luminar

4 reacties op “Tip van de week: LUT’s

 1. Van Meulder

  Weer fijne inlichtingen.
  Maar wat is volgens U het beste bewerkingsprogramma als je zou kiezen tussen ON1 Photo RAW 2018 en Luminar 2018
  Deze vraag stel ik omdat ik beide programma’s bezit maar eens zal moeten kiezen tussen één van deze twee om met verder te werken.
  Wat ik wel spijtig vind aan Luminar is dat men de foto in hun eigen bestand moet opslagen wil men zijn bewerkingen behouden maar de kwaliteit van de bewerkingen valt mee.Natuurlijk moet er nog veel veranderen zoals de lens correctie.
  Ook bezit ik Lightroom 6 maar van de abonnement versie daar hou ik niet zo van.
  En Capture One is stilletjes aan ook zeer prijzig aan het worden en dit is dan de upgrade.
  De anderen zijn nu ook weer niet gratis enkel Luminar heeft nog een redelijke prijs.
  Maar is de mindere prijs wel te rechtvaardigen in kwaliteit tegenover de anderen?
  Tot slot wat zou U verkiezen van deze vier?
  Bedankt voor een antwoord.
  Met vriendelijke groeten.
  Desire

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Een lastige vraag, die ik helaas maar ten dele kan beantwoorden aangezien ik geen ervaring heb met ON1 Photo RAW 2018. Wel met eerdere ON1-producten overigens, en die vond ik door de bank genomen maar zozo.
  Als ik zo even op de website kijk, heeft Photo RAW 2018 in elk geval op één vlak een streepje voor, en dat is qua gereedschappen. Bijvoorbeeld voor retoucheerwerk, iets waar ON1 (Perfect Portrait) natuurlijk veel ervaring mee heeft. Misschien kunnen andere lezers hier meer over zeggen. Luminar is echt een ‘Lightroom-achtig’ programma, met een vrij basale gereedschapskist.
  Ik ben met u eens dat het niet handig is om allemaal verschillende programma’s door elkaar te gebruiken, vanwege de verschillende bestandsformaten en/of de lagenstructuur die verloren gaat bij openen in een ander programma. Van het viertal lijkt ON1 me de beste ‘allrounder’, maar u zou ook een ander programma kunnen gebruiken om de raw-omzetting te doen als dat beter bevalt. En niets verbiedt u natuurlijk om Lightroom 6 te blijven gebruiken zolang uw favoriete camera wordt ondersteund.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Désiré Van Meulder

  Bedankt Raymond voor het antwoord.
  Ik denk dat ik verder ga met ON1 Photo RAW 2018 dat volgens mij toch goed werk doet, moet je zeker eens testen, en ook met Lightroom zolang dit nog gaat.
  Natuurlijk is de prijs van Luminar wel zeer aanlokkelijk.
  Nogmaals van harte bedankt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Raymond Harper

   Graag gedaan en veel succes! En wellicht dat ik die suggestie over ON1 Photo RAW 2018 binnenkort opvolg!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.