Tip van de week: 256 tinten grijs

Op een grauwe dag als vandaag kun je twee dingen doen als je foto’s onder bestaand licht eveneens wat grijs en somber uitvallen. Je kunt de kleurverzadiging flink opschroeven en de witbalans warmer zetten om een zonnetje na te bootsen dat er niet was. Of je kunt juist voor het andere uiterste gaan, en het grijs weergeven met grijstinten.

In wezen bestaan er nauwelijks echte zwart-witfoto’s: bij puur zwart-wit moet je eerder denken aan lijntekeningen. Zogenaamde zwart-witfoto’s zijn opgebouwd uit nuances van grijs. Om precies te zijn normaliter 256, van pikzwart (waarde 0 in het histogram) tot spierwit (waarde 255). Net als de meeste kleurenfoto’s zijn monochrome foto’s 8 bits, en 2 tot de macht 8 is 256.

Er zijn een heleboel manieren om je foto naar zwart-wit om te zetten: met een programma als Photoshop, met een gespecialiseerd programma of – zoals hier – direct bij de raw-conversie. In Photoshop’s Camera Raw kun je het beeld meteen omzetten naar grijswaarden onder de vierde tab van links KVL / Grijswaarden. Maar aangezien je in Camera Raw ook de filmsimulaties van Fujifilm kunt toepassen, hebben we het onszelf makkelijk gemaakt en bij Camerakalibratie (achtste tab) gekozen voor de contrastrijke optie ACROS+R(ood) Filter en nog wat met de schuifregelaars gespeeld.

Nadat we het resultaat hadden geopend in Photoshop, gebruikten we de functie Afbeelding > Aanpassingen > Curven om het contrast nog wat verder te verhogen. In principe trek je de curve daarvoor in een S-vorm, alleen hebben we de curve helemaal rechts weer wat naar beneden getrokken om te voorkomen dat de lucht compleet uitgebeten zou zijn. Mocht je het eindresultaat van zo’n vingeroefening té grijs vinden, dan kun je de hele foto altijd een tintje meegeven, bijvoorbeeld met Kleurtoon/verzadiging > Vullen met kleur in hetzelfde menu. 

Lees ook:Tip van de week: van zwart-wit naar kleur
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje
Lees ook:Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (3)
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.