Tip van de week: alternatieven voor Adobe / Apple Foto’s

Onlangs heb ik op m’n Apple-laptop OS 10.13 High Sierra geïnstalleerd. Een van de onderdelen die volgens de makers ingrijpend verbeterd zijn, is het eigen fotobewerkingsprogramma Foto’s. Is dit weggevertje misschien een bruikbaar alternatief voor Appelaars die de grillen van Adobe beu zijn..?

Om te beginnen valt op dat je in de Finder nog steeds geen voorvertoning krijgt te zien van de raw-bestanden van onlangs verschenen camera’s – althans niet van de Fujifilm X-E3. We zijn inmiddels gewend dat Apple op dit punt oudere besturingssystemen niet up-to-date houdt, maar kennelijk wordt ook de nieuwste versie niet prompt bijgewerkt. Ook de Bibliotheek van Foto’s (prima bestandenbrowser overigens) kan niet uit de voeten met zo’n bestand, zodat we noodgedwongen naar een raw-opname met de oudere X-E2 grijpen. De reden dat we per se een Fujifilm-raw-bestand willen gebruiken, is dat die door hun afwijkende opbouw qua kleurenpatroon van de afzonderlijke pixels wat lastiger zijn. Foto’s probeert het zichzelf in eerste instantie makkelijk te maken door alleen de jpeg-versie te importeren, maar door het bijbehorende raw-bestand handmatig naar de Bibliotheek te slepen, krijgen we uiteindelijk toch onze zin.

Hoewel de Bewerk-module van Foto’s tamelijk basaal is (je kunt bijvoorbeeld niet de beroemde filmsimulaties van Fujifilm voorkiezen), werken de meeste functies wel overzichtelijk én lekker snel. Zelfs een Curven-optie om het contrast aan te passen, ontbreekt niet – die zit bij mijn beste weten zelfs nog steeds niet in Photoshop Elements. Natuurlijk zullen ervaren fotobewerkers zich af en toe achter de oren krabben: op het eerste gezicht ontbreekt een kloonstempel (dat is er wel, maar zit ‘verstopt’ in het Retoucheer-penseel) en de regelaars om helderheid en kleur aan te passen, zijn duidelijk bedoeld voor de intuïtieve gebruiker. Zo bevat het menu Licht naast een optie Belichting ook de opties Gloed en Helderheid, en mis je onder Kleur bij Kleurtemperatuur iedere objectieve indicator. Het scherm is niet te splitsen; wel kun je met één klik wisselen tussen de voorvertoning voor en na. Het is even zoeken voor je ontdekt dat je met de Z-toets naar een weergave op 100%/ware grootte kunt zoomen, en pas bij Exporteer kun je de afmetingen wijzigen. Dan kun je niet meer verscherpen, en dat kun je beter doen na het verkleinen dan ervoor.

Geen volwaardige Lightroom-vervanger dus. Aan de andere kant werkt de raw-converter non-destructief (al is het een raadsel waar en hoe Foto’s de instellingen opslaat) en ziet de geëxporteerde jpeg-foto er prima uit. Meer een programma voor erbij op je laptop (of iPad) voor als het snel en simpel moet, en dat het gratis is, is natuurlijk altijd een pluspunt.

NB: ook onder High Sierra werken de Nik Collection-filters trouwens nog prima als Photoshop-plug-in.

Lees ook:Tip van de week: contrastbeheersing via Schaduwen/hooglichten
Lees ook:Tip van de week: kleuren die clippen
Lees ook:Tip van de week: Photoshoppen met lagen III
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje
Lees ook:Tip van de week: het ene scherm is het andere niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.