Tip van de week: contrastverlaging met Gegradueerd filter

Het Gegradueerd filter in Photoshop/Adobe Camera Raw dat in de vorige tip terloops ter sprake kwam, kan ook heel mooi dienen om contrasten in de foto te beheersen. Met het felle zonnetje dat zich dit weekend regelmatig liet zien, wordt het contrast binnen de foto al snel te hoog. Je kunt met Schaduwen/hooglichten proberen het contrast te dimmen, maar dat geeft al snel een HDR-look.

Als er een groot helderheidsverschil zit tussen de ene kant van de foto (bij het voorbeeld hier tussen de heldere lucht boven en de donkere onderkant) kun je ook een gegradueerd filter toepassen, bij voorkeur in Camera Raw. Zo’n filter staat ook wel bekend als verloopfilter, en dat is niet voor niets, want in wezen is het vergelijkbaar met het ‘analoge’ grijsverloopfilter uit een eerdere tip. Vandaag op de Uitmarkt had ik dat niet bij me, en voortdurend op je lens laten zitten heeft bij zo’n gelegenheid sowieso weinig zin.

Als je het bestand opent in Camera Raw (dat kan ook, vanuit Bridge, met een jpeg-foto), kies je na de globale basisbewerking het vijfde icoontje van rechts in de gereedschapsbalk linksboven. Daarna kun je een verloop trekken over je foto. Je kunt dit verloop qua maat aanpassen, verplaatsen en draaien – zorg er in elk geval voor dat het groene bolletje en de groene lijn aan de kant van de foto zitten waar het effect maximaal moet zijn en de rode waar het minimaal moet zijn. Met de schuifjes stel je de gewenste correctie in. Zoals aan de Voor/Na-weergave valt te zien, kun je op deze manier een onderbelichte voorgrond en/of overbelichte achtergrond aardig rechttrekken, op voorwaarde dat er geen grote uitschieters zijn in beeld (hier zou dat iets heel lichts op de voorgrond zijn geweest).

Lees ook:Let op in ‘platte vlak’
Lees ook:Grijsverloopfilter: onmisbaar hulpmiddel
Lees ook:Photoshop versus Lightroom II
Lees ook:Zonnekap, óók handig als het regent
Lees ook:Tip van de week: maatwerk met Luminar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.