Tip van de week: vormen en structuren

Waarom zou een foto een concreet onderwerp moeten hebben? ‘Concreet’ in de zin van iets wat in tijd en ruimte specifiek is afgebakend en bepaald, liefst ook nog vastgelegd vanuit een specifiek standpunt en met een specifieke voor- en achtergrond. Vroeger deed ik nogal lacherig over ‘fotoclubfotografie’ van roestplekken op lantarenpalen, maar nu ik zelf de leeftijd van de (jongere) clubleden heb bereikt, komt daar langzaamaan verandering in. Veel fotografen, en niet de minsten, hebben zich gespecialiseerd in lijnen, structuren en andere patronen, waarbij het abstracte effect veel belangrijker is dan wat het nu exact ‘voorstelt’. De golven in en het schuim op het water in plaats van de zee-met-horizon, de kleurige kelk in plaats van de hele bloem, de onregelmatige structuur van de schors in plaats van de hele boom… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Zelf pak ik de laatste tijd nogal eens de camera op om mooie (avond)luchten te fotografen, gewoon vanaf m’n balkon. Zonder landschap eronder oogt zo’n wolkenlucht vaak nog mooier, vind ik. Omdat ik in raw-formaat fotografeer, kan ik achteraf nog het contrast, de helderheid en bovenal de witbalans bijstellen, en bij de staande foto heb ik ook het Gegradueerd filter gebruikt om de bovenkant wat donkerder te maken ten opzichte van de onderkant. Het is me daarbij meer te doen om een mooi sfeerplaatje dan om een exacte weergave van de werkelijkheid, zonder daarin te overdrijven. Verder kloon ik hooguit een verdwaalde vogel, een vliegtuig in de verte of een antennespriet die net in beeld steekt weg.

Bij dit soort onderwerpen raakt de AF nogal eens het spoor bijster – handmatig op oneindig instellen is vaak een goede remedie. Nooit door een gesloten raam (ook niet van een auto of een trein) fotograferen als dat niet echt moet: zeker bij dubbel glas levert dit geheid een lagere beeldkwaliteit op. Vanuit een bewegend voer- of vliegtuig is het trouwens bijna onmogelijk om een stilstaand landschap op kortere afstand scherp te krijgen – een neveneffect van de relativiteitswet.

Lees ook:Tip van de week: ik ga op vakantie en neem (niet) mee
Lees ook:Insight Tibet in Melkweg Galerie
Lees ook:Reportagefoto 29: Maak keuze
Lees ook:Tip van de week: stoppen met shoppen?
Lees ook:Tip van de week: geen ‘blauwtje’ bij sneeuwfoto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.