Tip van de week: zomerfestivals

Voor de ‘thuisblijvers’ zoals ik vormen zomerfestivals een uitgelezen photo opportunity. Het zijn er, ook in de kleinere plaatsen, steeds meer, als we de media mogen geloven. Hou er wel rekening mee dat niet alle festivals – met name muziekfestivals – fotografen met open armen ontvangen. Soms mag een serieuze camera niet eens mee naar binnen. Bij optochten zoals het Zomercarnaval gisteren of de Canal Parade komend weekend kan het gigantisch druk aan de ‘zijlijn’ zijn. Je moet vroeg van huis gaan én sterk in je schoenen staan om nog goed te kunnen fotograferen. Ook het weer kan je (én de deelnemers natuurlijk) parten spelen.

Bij happenings zoals Castlefest en Roze Zaterdag vormt het publiek de voornaamste attractie. De meeste mensen hebben er absoluut geen bezwaar tegen om op de foto te gaan, maar vooraf vragen is wel zo netjes. Sluipschutters maken zichzelf niet populair. Sowieso heb je weinig aan lange telelenzen: in de drukte ben je bijna aangewezen op een standaardlens of een groothoek. Maak echter geen close-upportretten met een groothoek (dat levert enorme kokkerds van neuzen op) en pas ook op voor de onvermijdelijke vormvertekening aan de randen, waardoor personen aan de rand van de foto opeens een stuk dikker lijken.

Het is ook wel zo leuk als je modellen eveneens hun foto kunnen krijgen – visitekaartjes met je mailadres en website of Facebookpagina erop doen wonderen. Nee is nee en bederf de sfeer niet door andere belangstellenden voor de voeten te lopen: jij vindt het immers ook niet leuk wanneer een collega-fotograaf je foto verpest.

Op Tilburg.com de resultaten van de InstaMeet op de Tilburgse kermis, afgelopen woensdagavond.

Lees ook:Tip van de week: vormvertekening
Lees ook:Beeld … op een cheetahstaart
Lees ook:Tip van de week: laag-bij-de-gronds
Lees ook:Nogmaals: fotografeer de landbouw
Lees ook:Tip van de Week: digitale glamour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.