Tip van de week: niet bang voor een beetje water

Zelfs apparatuur voor amateurgebruik, zoals deze nieuwe Tamron 18-400 mm superzoom, is steeds vaker ‘weerbestendig’. Beeld: Tamron/Transcontinenta

Je zult het altijd zien: zodra voor de meeste mensen de vakantie begint, slaat het weer om – althans in ons kikkerlandje (net zoals het vaker dan gemiddeld regent op de dag die ZONdag heet…). We hebben al eerder gemeld dat digitale camera’s verhoudingsgewijs beter bestand zijn tegen met name nattigheid dan hun analoge voorgangers. Daarbij komt dat steeds meer apparatuur, ook in het ‘amateursegment’, weerbestendig uitgevoerd is. Dat geldt niet alleen voor camerabody’s, maar ook voor objectieven en zelfs flitsers (en niet te vergeten smartphones…). Een keten is immers zo sterk als de zwakste schakel. Een rubberen afdichtring rond de bajonetvatting voorkomt dat er via de objectiefaansluiting water in de camerabody kan komen, en dat de combinatie water en elektriciteit vervelende gevolgen kan hebben, is genoegzaam bekend.

Nu is weerbestendig niet hetzelfde als waterdicht, en sommige merken schermen met disclaimers dat hun camera weliswaar van afdichtingen tegen stof en vocht is voorzien, maar dat dit niet garandeert dat-ie ook daadwerkelijk spatwaterdicht is. Met andere woorden: als het tóch misgaat, eigen schuld dikke bult… Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat m’n Pentax-apparatuur, tussen haakjes het merk dat zo’n beetje aan de wieg van de weerbestendigheidstrend stond, heel wat kan hebben. Bij diverse ‘verzopen’ Canal Parades en Elf Fantasy Fairs gaven m’n spullen geen krimp. Zout water is een iets ander verhaal, al kunnen de composieten en lichtmetalen van tegenwoordig ook wel wat hebben qua zout. Zet in elk geval een beschermfilter en de zonnekap (die houdt ook regen bij de frontlens weg) op je objectief.

Zolang je zelf niet het water in gaat, verdient alleen onder heel extreme omstandigheden een echt waterdichte (onderwater)camera de voorkeur. Stop je spullen echter wel veilig in je tas wanneer je ze niet gebruikt, en veeg ze voor je ze opbergt goed droog.

Of zo’n in het water gevallen festival of verregend landschap altijd mooie foto’s oplevert, is een andere vraag. Maar om je kostbare apparatuur hoef je het steeds vaker niet te laten!

Lees ook:Tip van de week: een dagje naar het strand
Lees ook:Tip van de week: wind
Lees ook:Tip van de week: nu kopen kan geld schelen
Lees ook:Firmware-updates voor Metz- en Nissin-flitsers
Lees ook:Statief met een maatje meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.