Photoshop versus Lightroom III

Alles in één hand houden

Dé grote troefkaart van programma’s zoals Lightroom is dat alle ‘bewerkingen’ feitelijk geen bewerkingen zijn maar instellingen of – met een duur woord – parameters. Ze veranderen niets aan het oorspronkelijke (raw-)bestand zelf en ze kunnen altijd weer worden aangepast of ongedaan worden gemaakt. Dat heet met een nog duurder woord non-destructief.

Hoe fijn dit ook is bij iets als een witbalansinstelling, bij een ingreep als het wegklonen van een stofje op de sensor of een ongewenst takje in beeld is de meerwaarde gering. Persoonlijk krijg ik een staart van de lokale aanpassingen in Lightroom. Het gaat vaak nogal traag en niet al te nauwkeurig, en al die speldjes in beeld, daar wordt een mens ook niet vrolijk van… Maar ook voor het meer globale beeldbewerkingswerk schiet Lightroom naar mijn mening vaak tekort. Je hoeft echt geen montagefreak te zijn om met lagen te willen werken. Bij ingrijpend retoucheerwerk voorkomt zo’n extra laag dat je foto na een aanvankelijk over het hoofd geziene uitschieter de vuilnisbak in kan. En bij portretfotografie, waar ik me helaas tegenwoordig nog maar sporadisch aan waag, gebruik ik graag Gaussiaans vervagen om de huid wat egaler te maken. Dat doe ik in een aparte laag waarvan ik de Dekking aanpas, want anders wordt het soep.


Maar zelfs bij de reguliere bewerking kan de ‘cleane’ benadering van een pure raw-converter als Lightroom (of Camera Raw) wel eens te clean zijn. Zoals te zien valt bij bovenstaande voorbeeldfoto. Uit de screenshot van het Ontwikkelen-paneeltje blijkt dat ik flink aan de schuifjes heb getrokken om het fletse origineel op te peppen teneinde wat meer tekening te krijgen in de bleke lucht enerzijds en de donkere schaduwpartijen anderzijds. Toch oogt het resultaat nog steeds erg tam. Ter vergelijking heb ik diezelfde foto, nadat ik met name de Hooglichten- en Schaduwen­-regelaars op veel minder extreme waarden had teruggezet, onder handen in genomen in Photoshop met Afbeelding > Aanpassingen > Schaduwen/hooglichten. Met een stuk minder extreme instellingen (de default-waarde 35 bij Hoeveelheid voor de Schaduwen ging bij mij gelijk terug naar 15) kreeg ik in een handomdraai een net wat frisser en toch niet onnatuurlijk ogend resultaat (helemaal bovenaan). Gebruik ik de nieuwe Quick & Awesome-module van de Luminar-plug-in, dan wordt het nog sprankelender maar als je niet oppast net een beetje té. Natuurlijk krijg je meer ruis als je de schaduwen flink ‘optrekt’. Maar bij een raw-bestand is dat in hoofdlijnen niet anders.

Een foto uit Lightroom die in Photoshop is omgezet naar negatief. Die kopie blijkt echter als je achter de schermen kijkt geen raw-bestand meer maar een tiff-bestand.

Het voornaamste punt is: zodra ik een foto vanuit Lightroom naar Photoshop exporteer met Foto > Bewerken in – al is het maar om een klein schoonheidsfoutje weg te klonen – en ik stuur diezelfde foto weer terug naar Lightroom met Opslaan, dan is het opeens geen raw-bestand meer maar een tiff-bestand, met alle consequenties van dien (destructieve bewerkingen, grotere bestandsomvang…). Ook omdat het werken met twee van zulke zware programma’s tegelijk een flinke belasting vormt voor processor en werkgeheugen, doe ik liever alles van begin tot eind in Photoshop (met Bridge als bestandenbrowser en het ‘ingebouwde’ Camera Raw als raw-converter) wanneer ik dat programma sowieso nodig heb. Maar natuurlijk staat het iedereen vrij om andere prioriteiten te stellen en hier anders tegenaan te kijken!

Lees ook:Fotografische afko’s (2) – XMP
Lees ook:Tip van de week: foto’s bewerken zonder schade
Lees ook:Tip van de Week: bewust bewerken
Lees ook:Tip van de week: raw-bestanden synchroniseren in ACR
Lees ook:Tip van de week: één raw-opname, verschillende conversies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.