Tip van de week: vintage look

Huis Tinnenburg in Amersfoort. Met Nik Analog Efex Pro werd de kleurverzadiging teruggeschroefd en vignettering toegevoegd (de donkere hoekjes). Dit kan allemaal ook in Photoshop.

Ook in de fotografie is retro helemaal in, getuige het succes van bedrijven als Lomography.com en Meyer Optik Görlitz. App-bouwers doen goede zaken met filtertjes om je digitale foto’s een verouderingskuur te geven, en op Instagram is een analoge look eveneens erg gewild.

De simpelste stap om je foto ouder te laten lijken dan-ie eigenlijk is, is natuurlijk het beeld omzetten naar zwart-wit. Bij voorkeur geen echt zwart-wit, maar een bruintint (sepia), waardoor het lijkt alsof de foto is vergeeld. Wat bij sommige foto’s ook goed werkt, is een nabootsing van de zogenaamde ‘orthochromatische’ film: een oud type zwart-witfilm dat ongevoelig was voor bepaalde kleuren licht (met name rood). Bij portretten worden rode lippen daardoor bijna zwart, terwijl een stralend blauwe hemel uitbleekt. Wil je liever een kleurenbeeld, dan zijn uitgebleekte pastelkleuren (weinig kleurverzadiging) een voor de hand liggende keus, hoewel ook krachtige kleuren met veel contrast (de Kodachrome-look) erg overtuigend kunnen werken.

Links het originele kleurenbeeld, in het midden een standaard zwart-witomzetting, rechts een orthochromatische waarbij vooral rode tinten veel donkerder worden.

Bij oude lenzen liep de helderheid van het beeld in de hoeken zichtbaar terug – een fenomeen dat bekendstaat als vignettering. Dit kun je desgewenst nabootsen in Photoshop (Filter > Lenscorrectie > Aangepast > Vignet. Hetzelfde geldt voor filmkorrel (Filter > Structuur > Korrel). Een beetje vervaging is vaak ook niet verkeerd.

Als je voor snel en makkelijk gaat, heeft allerlei software kant-en-klare presets voor zo’n antieke look – denk bijvoorbeeld aan de Klassieke camera-collectie van Analog Efex Pro uit het Nik Collection-pakket. Daar zit dan ook vaak een dosis kunstmatige beschadigingen bij, zoals krassen en stof tot soms zelfs vochtplekken, rafelrandjes en gescheurde hoeken aan toe. Ik ben daar zelf niet zo’n fan van want het neigt al snel naar kitsch, maar bij sommige foto’s misstaat het niet zolang je niet overdrijft.

Lees ook:Tip van de week: de mist in
Lees ook:Tip van de week: vormvertekening
Lees ook:Tip van de week: met of zonder filter
Lees ook:Tip van de week: heiig weer
Lees ook:De dunste filters ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.