Tip van de week: zwart-wit uit de digitale doka

Een omzetting naar zwart-wit met sepiatoning met behulp van Tonality, nadat het originele raw-bestand eerst was ontwikkeld met Photoshop’s Adobe Camera Raw.

Een van de dingen die digitaal op analoog voorheeft, is dat je van foto tot foto kunt kiezen voor kleur of zwart-wit – desgewenst achteraf. Hoewel vrijwel elke camera een optie heeft om de (jpeg-)beelden direct in zwart-wit op te slaan, is het meestal verstandiger om de omzetting aan je beeldbewerkingsprogramma over te laten. In de eerste plaats omdat je wél in de rebound een kleurenfoto naar zwart-wit kunt omzetten, maar niet andersom. In de tweede plaats omdat je op de computer meer mogelijkheden hebt om het beeld exact naar eigen smaak bij te sturen. Op een grauwe dag als vandaag wordt een zwart-witfoto al gauw een futloos geheel van grijstinten. In Photoshop of met een gespecialiseerd programma als Tonality hou je de grijsweergave van de verschillende tinten in eigen hand, en kun je indien nodig meteen het contrast oppeppen.

Ter vergelijking de verkleinde zwart-wit jpeg-foto direct uit de camera.

Een ander voordeel van digitaal is dat je het beeld al op je camera in zwart-wit kunt beoordelen – in de Live View-modus van een spiegelreflex of met een systeem- of compactcamera zelfs al vóórdat je de foto maakt. Met de optische zoeker van een analoge reflex- of compactcamera waren daar lastige kunstgrepen voor nodig. Lang niet elke fotograaf is in staat om een kleurenbeeld ‘blindelings’ te vertalen naar zwart-wit.

Als je in raw of raw+jpeg fotografeert, kun je scherm en zoeker op zwart-wit zetten door het kiezen van een monochrome beeldinstelling of filmsimulatie. Zo heb je het beste van twee werelden: een preview in zwart-wit zodat je globaal kunt inschatten hoe het resultaat in monochroom uitpakt, én een bestand waarmee je nog alle kanten op kunt – óók als naderhand blijkt dat je tóch de voorkeur geeft aan kleur.

Lees ook:Tip van de week: dramatiek in zwart-wit
Lees ook:Zwart-wit: tijdloos mooi
Lees ook:Tip van de week: zwart-wit met een kleurtje
Lees ook:[Boek] Digitale fotografie zwart wit
Lees ook:Tip van de week: haal méér uit Camera Raw (3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.