Tip van de week: hardware en software

Voor serieuze fotografen is de computer in het digitale tijdperk bijna net zo essentieel als de camera. De steeds grotere foto- en met name videobestanden stellen steeds hogere eisen aan onderdelen als processor en geheugen, en vergen ook steeds meer opslagcapaciteit. Maar ook op het softwarevlak moet alles goed aansluiten, en dat kan in de praktijk wel eens lastiger blijken dan je hardware up-to-date houden.

Software-upgrades zijn heel verleidelijk, zeker als ze gratis zijn. Maar ze kunnen er ook toe leiden dat besturingssysteem, programma’s en hardware niet meer door één deur kunnen. Beeld: Apple

Een voorbeeld uit m’n eigen praktijk. Zelf werk ik met Apple, dat tot een jaar of wat geleden beduidend soepeler was dan Windows. Zo herinner ik me nog dat ik een karikatuurprogramma, Kai’s Power Goo, dat oorspronkelijk ontwikkeld was voor Mac OS 7.6, aan de praat kreeg onder een vroege versie van OS 10… Tegenwoordig is dat helaas anders. Op mijn twee jaar geleden aangeschafte iMac staat nog steeds het meegeleverde OS 10.9(.5), deels omdat ik het vervelend vind om zowat ieder halfjaar m’n complete computer door de mangel te halen, en deels omdat ik bang ben dat bij een upgrade sommige software opeens niet meer werkt. Zo meldden veel Creative Cloud-gebruikers ernstige problemen na hun overstap op Sierra (10.12), die pas na enige tijd werden verholpen. Mijn ‘antieke’ 10.9 kan echter CC 2017 niet draaien, zodat ik noodgedwongen vastzit aan CC 2015 en maar moet hopen dat Adobe nieuwe camera’s en dergelijke voorlopig blijft ondersteunen. Apple zélf doet dit in elk geval níét, waardoor raw-bestanden van recente camera’s in de Finder en (Snelle) Voorvertoning als een blanco icoontje verschijnen als je niet de meest recente versie van hun besturingssysteem gebruikt.

Als je echter rücksichtslos upgradet naar het nieuwste besturingssysteem, loop je het risico dat oudere programma’s of plug-ins opeens niet meer werken. Denk aan Nik Software, dat officieel compatibel is t/m OS 10.10 en CC 2015, of een zorgvuldig gekoesterde pre-CC-versie van Photoshop (Elements). Ook bepaalde hardware, zoals een schermkalibrator of een printer, kan ermee ophouden als er geen recentere driver beschikbaar is. Ideaal zou zijn als je kon upgraden naar de voorlaatste versie van een besturingssysteem – in dit geval OS 10.11 (El Capitan), maar ook dat mag uiteraard niet van Apple… NB: software downloaden uit een officieuze bron is vragen om malware!

Jouw situatie is natuurlijk anders dan de mijne, bijvoorbeeld omdat je met Windows werkt. De moraal van het verhaal: wees voorzichtig met het (automatisch) binnenhalen van elke nieuwe upgrade/release, of dat nu je besturingssysteem of een willekeurig programma betreft. Probeer bij voorbaat te achterhalen of je mag verwachten dat alles na zo’n upgrade nog steeds vlekkeloos (samen)werkt, en wacht op z’n minst een paar dagen om in de gaten te houden of er veel problemen door andere gebruikers worden gemeld. Als dat een optie is, is het vaak beter om de eerstvolgende tussentijdse update (versie x.x.1 o.i.d.) af te wachten, aangezien daarin meestal de ergste kinderziektes zijn gladgestreken.

Lees ook:Photoshop CC-update: oppassen…
Lees ook:Nieuwe firmware voor Canon 5D Mark II
Lees ook:Foto’s lost iPhoto én Aperture af
Lees ook:Gratis special effects voor je foto’s!
Lees ook:Fotosoftware in de App Store

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.