Tip van de week: de schoonheid van het verval

De beste mode- en modelfotografen, Peter Lindbergh voorop, weten dat niets zo saai is als een ‘perfect’ model. Een ietwat kromme neus, een spleetje tussen de voortanden of een moedervlekje geeft persoonlijkheid aan schoonheid die anders steriel en kunstmatig zou lijken. Een goede reminder om bij het retoucheren van portretfoto’s het ‘strijkijzer’ in de kast te laten, om maar te zwijgen van andere virtuele plastische chirurgie.

Bijgaande bouwplaats of bouwval – afhankelijk van hoe je het bekijkt – kwam ik tegen in Gouda. Eerst het raw-bestand uit mijn Fujifilm-camera omgezet met Adobe Camera Raw in Photoshop, waarbij ik onder de tab Camerakalibratie het Cameraprofiel Astia/Soft selecteerde voor een lage kleurverzadiging. Een Preset uit de Luminar-trukendoos, heel toepasselijk Vintage Look geheten, deed de rest. Omdat ik het effect net iets te sterk vond, heb ik de laagdekking (Opacity) teruggebracht naar 85% en de korrel (Grain) enigszins verminderd – dat kan allemaal bij Luminar, ook als je het programma als plug-in gebruikt. Tot slot naverscherping in Photoshop met Onscherp masker. Hiernaast de originele foto vóór de schoonheidsbehandeling.

Lees ook:Tip van de week: maatwerk met Luminar
Lees ook:Alternatieve werkelijkheden uit Luminar
Lees ook:Sneeuw in grafisch zwart-wit
Lees ook:Luminar Neptune past zich nog meer aan gebruiker aan
Lees ook:Tip van de week: special effects

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.