Tip van de week: Luminar onder de loep II

Voor wie wel en voor wie niet?

Onlangs is de eerste update van Luminar (1.0.2) verschenen, met nog dit jaar een tweede in het verschiet. De makers laten er duidelijk geen gras over groeien, en naast de beloofde prestatieverbeteringen en ondersteuning voor nieuwe camera’s en Apple’s Touch Bar zijn stilzwijgend ook één of meer in de vorige Tip van de week besproken bugs aangepakt. Zo gaat exporteren in een kleiner formaat nu wél goed, al zit je nog steeds vast aan de ‘horizontale’ bijsnijdverhoudingen.  Ook lijkt de overzichtelijkheid hier en daar verbeterd, al was ik na de installatie opeens bepaalde hulpvensters ‘kwijt’.

Dat Luminar de werkruimte tot op grote hoogte aan jouw werkproces aanpast, is leuk, maar soms leidt het een beetje tot willekeur. Aangezien verscherpen in drie gradaties bij het exporteren niet ideaal is, wil ik een en ander liever zelf in de hand houden met een optie als Onscherp masker. Als je met de presets werkt, hangt het helemaal van de gekozen preset af of je zo’n optie in beeld krijgt. Zo niet, dan biedt Filters > Add New Filter > Sharpening uitkomst. Je kunt veel filters (waaronder Highlights / Shadows – Adobe, opgelet!) ook via een aparte aanpassingslaag toepassen, waardoor je ook nog met de dekking (Opacity) en de volgorde van de lagen kunt spelen. Dat moet je als nieuwkomer echter allemaal wél weten.

Over het geheel genomen, is Luminar een snel, redelijk simpel en bovenal betaalbaar beeldbewerkingsprogramma. Behalve dat het alleen maar verkrijgbaar is voor de Mac, is het grootste minpunt mijns inziens dat het programma lijkt te hinken op twee gedachten. Qua opzet lijkt het vooral bedoeld om Adobe Lightroom naar de kroon te steken, maar de vele presets met schilderachtige namen zoals Lost Soul en Tears in the Rain en de minstens net zo schilderachtige resultaten daarvan doen weer afbreuk aan de status van serieuze raw-converter.

Hoewel je je eigen presets kunt aanmaken, zijn batchbewerking en dergelijke nog toekomstmuziek, een bestandenbrowser ontbreekt en een volwaardige Photoshop-vervanger is Luminar vooralsnog evenmin. De eigen bestandsstructuur en de halfslachtige werkwijze met lagen zijn ook geen punten in het voordeel van de nieuwe software. Met een Adobe-fotografenabonnement haal je Photoshop, Lightroom én Bridge in huis, al kost dit per half jaar evenveel als de aanschafprijs van Luminar. Hoelang Macphun voor die prijs ondersteuning blijft bieden en hoe snel Luminar z’n achterstand op bepaalde terreinen inloopt, zal tot op grote hoogte bepalend zijn voor het succes. Voorlopig is Luminar vooral een aanrader voor fotografen die meer uit zijn op spectaculair ogende plaatjes dan op een technisch optimaal resultaat, waarbij het gebruiksgemak en de fun factor in het voordeel van de nieuwkomer pleiten.

Lees ook:Tip van de week: eigen Presets met Luminar 2018
Lees ook:Tip van de week: Adobe or not Adobe?
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking – 2
Lees ook:Luminar 2018: een eerste kennismaking
Lees ook:Tip van de week: Luminar als Photoshop/Lightroom-alternatief

2 reacties op “Tip van de week: Luminar onder de loep II

 1. H.S. Leenstra

  Ik heb Luminar 2018 geinstalleerd op mijn PC.
  Processor: AMD LX 6300. Video kaart : Geforce GTX 1050 Ti

  Grote teleurstelling. Elke keer dat ik Tools wil gebruiken en met name met “Crop” crashed mijn PC en sluit Luminar af.
  Lightroom en Photoshop werken snel perfect.

  De enige reactie van Luminar is dat men zal reageren.

  groeten,
  Hein Leenstra

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Dit is buitengewoon vervelend uiteraard – ik hoop dat u binnenkort toch die beloofde reactie krijgt. Macphun heeft natuurlijk nog weinig ervaring met pc-software, en Luminar for Windows is nog niet helemaal ‘af’. Maar zulke grote bugs behoren al in de testfase onschadelijk te zijn gemaakt.
  Als pleister op de wonde: de makers bieden een 30 dagen niet goed, geld terug-garantie: https://macphun.com/luminar-faq

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.