Tip van de week: de zelfontspanner

Bijna iedere camera beschikt over een zelfontspanner. Die kun je niet alleen maar gebruiken om selfies mee te maken – je kunt er ook onscherpe opnames mee voorkomen, vooral in combinatie met een statief.

Ondanks beeldstabilisatie is trillingsonscherpte (beweging van de fotograaf) nog steeds een veelvoorkomende bron van mislukte opnames. Maar ook met een niet zo zwaar statief kan het alsnog misgaan, omdat je de camera een klein zetje geeft wanneer je de ontspanknop indrukt. Vroeger gebruikte je een zogenaamde draadontspanner om dat te voorkomen. Maar slechts weinig camera’s hebben nog een aansluiting voor een mechanische draadontspanner (de Nikon Df en de Fujifilm X-Pro1 en X-E1/2 zijn gunstige uitzonderingen). Dan ben je aangewezen op een elektronische, al dan niet draadloze afstandsbediening. Of, als je die niet (bij je) hebt, op de zelfontspanner.

Uiteraard werkt dit door de vertraging alleen maar goed bij niet-bewegende onderwerpen. Maar bij veel camera’s kun je een kortere voorlooptijd instellen. Bijvoorbeeld 2 seconden: dat is genoeg om de trillingen door het indrukken van de ontspanknop te neutraliseren. Nog mooier is het als je bij een spiegelreflex de spiegel van tevoren kunt laten opklappen, want ook dat kan een bron van trillingen zijn.

Natuurlijk is een statief meezeulen geen pretje. Je camera op- en afschroeven evenmin, al scheelt een snelkoppelplaat een hoop. Maar bij sommige onderwerpen is het echt een uitkomst. Niet alleen om trillingsonscherpte te voorkomen, maar ook om de kadering van het beeld constant te houden. Maak voor de grap maar eens een serie uit de hand, en kijk hoe groot de onderlinge verschillen zijn. Bij HDR- of time-lapsefotografie kun je dus eigenlijk niet zonder statief. En bij macrofotografie voorkom je dat je onderwerp bij de minste of geringste beweging buiten de piepkleine scherptedieptezone belandt. Mits het niet waait, natuurlijk, maar da’s weer een ander verhaal.

Lees ook:Tip van de week: scherpere opnames vanaf statief
Lees ook:Fotografische misverstanden – 2
Lees ook:Tip van de week: trillingsvrij
Lees ook:Tips voor betere fotografie: 3/25
Lees ook:Tip 29|500: Ontspannen op afstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.