Tip van de week: handmatig scherpstellen

Autofocus is een uitkomst, maar soms wil je liever met de hand scherpstellen. Bijvoorbeeld omdat de automatische scherpstelling consequent op het verkeerde deel van het onderwerp scherpstelt.

Met veel digitale spiegelreflexen en systeemcamera’s van tegenwoordig is handmatig scherpstellen geen pretje. Bij een DSLR is het zoekerbeeld vaak nogal klein, en je moet het stellen zonder traditionele hulpmiddelen zoals een instelwig. Een compleet lichtorgel van oplichtende rode scherpstelvlakjes helpt in de praktijk ook niet erg.

Bij een systeemcamera is het beeld van een elektronische zoeker – als je überhaupt al een zoeker hebt – veelal te brokkelig om bruikbaar te zijn. Pal met je neus op het scherm zie je ook niet veel, en al helemaal niet in de volle zon. Ook de lenzen zijn duidelijk niet ontworpen voor handmatige scherpstelling.

Gelukkig hebben fabrikanten hulpmiddelen verzonnen om de pijn te verzachten. Bij sommige systeemcamera’s en spiegelreflexen in de Live View-modus kun je automatisch laten inzoomen op het centrum van het schermbeeld wanneer je aan de scherpstelring draait. Zo kun je beter zien wat je doet.

Een nieuwe aanwinst is Focus Peaking ontleend aan de filmcamera-industrie. Door middel van een lichteffect wordt aangegeven welke delen van het schermbeeld in de scherpte liggen. Bij oudere modellen, zoals de oorspronkelijke Sony NEX-3 en NEX-5, haal je deze functie via een firmware-update in huis.

Lees ook:Tip van de week: handmatig scherpstellen met een systeemcamera
Lees ook:Tip van de week: systeemcameraweetjes
Lees ook:Tip van de week: focus lock
Lees ook:Tip van de week: scherptediepte en systeemcamera’s
Lees ook:Nikon-compact met APS-C-sensor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.