Tip van de week: plagiaat of beeldcitaat?

Ook als amateurfotograaf kom je wel eens in aanraking met het auteursrecht. Als jouw plaatjes ongevraagd opduiken op andermans website, bijvoorbeeld. Ieder origineel kunstwerk wordt namelijk beschermd door het auteursrecht. Dat geldt voor jouw foto’s én die van je buurman. Ook zonder dat er expliciet ‘copyright’ bij staat. Je mag andermans foto’s niet klakkeloos kopiëren, en ze evenmin namaken of plagiëren. Anders kun je een proces aan je broek krijgen zodra je die foto’s publiceert, zoals onlangs een paar keer daadwerkelijk is gebeurd.

Het auteursrecht geldt ook voor schilderijen, beeldhouwwerken, architectuur en vul maar in. Dit betekent dat je in de problemen kunt komen als je andermans schilderij, beeld, brug (de Erasmusbrug in Rotterdam is een berucht voorbeeld) et cetera op de plaat zet. In de praktijk geldt dit alleen maar als het betreffende ‘kunstwerk’ geïsoleerd op de foto staat (je kunt immers bezwaarlijk de brug uit een panoramafoto van Rotterdam knippen…), en als die foto vervolgens commercieel wordt gebruikt. Maar het blijft oppassen. In veel musea en galerieën mag om diezelfde reden niet worden gefotografeerd. En je kunt ook niet met foto’s van dat schattige kleine ijsbeertje in Blijdorp gaan leuren, want ook dat beest is geen ‘openbaar kunstbezit’…

Er bestaan overigens gevallen waarin je wél andermans foto of jouw foto van andermans kunstwerk mag gebruiken. Dat heet met een deftig woord het ‘beeldcitaatrecht’. Bij een artikel over een bepaalde fotograaf mag je een door die fotograaf gemaakte foto plaatsen, maar maak het vooral niet te gek. De ongeïllustreerde artikelen over sommige bekende kunstenaars en fotografen op Wikipedia wijzen uit dat menigeen maar liever het zekere voor het onzekere neemt. Wie het naadje van de kous wil weten, kan hier terecht.

Lees ook:Solide auteursrecht waarborg voor creativiteit
Lees ook:Portretrecht in de praktijk
Lees ook:Nieuws en nieuwtjes van de pre-paasweek
Lees ook:Fotografen vogelvrij door rechterlijke uitspraak?
Lees ook:De digitale revolutie (3)

2 reacties op “Tip van de week: plagiaat of beeldcitaat?

 1. angela

  “Dit betekent dat je in de problemen kunt komen als je andermans schilderij, beeld, brug (de Erasmusbrug in Rotterdam is een berucht voorbeeld) et cetera op de plaat zet.”

  Het auteursrecht geldt niet op werken in openbare plaatsen. Een beeld in een park mag je dus fotograferen, mits het maar gaat om een afbeelding van het werk ‘zoals het zich aldaar bevindt’ (art. 18 Auteurswet 1912).

    /   Beantwoorden  / 
 2. Raymond Harper

  Klopt als een bus, vandaar het ‘geïsoleerd’. Als je een kunstwerk op een openbare plaats in zijn omgeving afbeeldt (“zoals het zich aldaar bevindt”), is er in principe niks aan de hand. Natuurlijk valt er nog wel wat over de interpretatie van die laatste clausule te steggelen, zoals het geval van de Erasmusbrug bewijst.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.